"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΑΛΒΑΝΙΑ: Mεϊμαράκης και Φώφη στα Τίρανα στα πλαίσια στηρίξης της ευρωπαϊκής διαδρομής του γείτονονικού μας τσίρκου


Εντονη κινητικότητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις καταγράφεται μετά την αλλαγή κυβέρνησης στα Τίρανα και την ανάληψη της εξουσίας από τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς Εντι Ράμα. Μπορεί στο επίπεδο των εντυπώσεων τον τόνο να δίνουν συχνά περιστατικά όπως o θάνατος του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι στη Νιγρίτα ή ακατανόητες δηλώσεις, όπως η πρόσφατη του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Βίσο Λίκα ότι οι Ελληνες προετοιμάζουν μια νέα Κριμαία στη Χειμάρρα (!), τροφοδοτώντας αρνητική επικαιρότητα και εν τέλει επιβαρύνοντας το κλίμα.  

Σε επίπεδο κορυφής, ωστόσο, Τίρανα και Αθήνα εργάζονται πυρετωδώς για τη διευθέτηση των όποιων εκκρεμοτήτων μεταξύ τους. Οι επισκέψεις σήμερα στην Αλβανία του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και τη Δευτέρα της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γενηματά έρχονται να προστεθούν στο ατελείωτο «πηγαινέλα» υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και των δύο πλευρών, που εξελίσσεται από το φθινόπωρο, οπότε ανέτειλε το, κατά τον κ. Ράμα, «μόνιμο καλοκαίρι» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Σε αυτό το διάστημα, οκτώ Αλβανοί υπουργοί επισκέφθηκαν την Αθήνα και δύο φορές πήγε στα Τίρανα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έσπευσε και αυτός σε μια προσπάθεια να συμβάλει, λόγω και της αυξημένης εκτίμησης που τρέφουν στο πρόσωπό του οι Αλβανοί, στη βελτίωση του κλίματος, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο συζητούνται ταξίδια των κ. Σαμαρά και Ράμα σε Τίρανα και Αθήνα. Μολονότι ο κ. Μεϊμαράκης μεταβαίνει στα Τίρανα για να πάρει μέρος στην Πρωτοβουλία της Αδριατικής σε επίπεδο ομολόγων του, το πρόγραμμά του έχει καταρτιστεί για υψηλού επιπέδου επίσκεψη, καθώς θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό κ. Ράμα και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης κ. Μπάσα. Στις συναντήσεις αναμένεται να ανοίξει η «βεντάλια» των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ενώ στις συζητήσεις της κ. Γεννηματά με τον ομόλογό της Μίμι Κοδέλι αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα της εκταφής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον ελληνοϊταλικο πόλεμο στον Νότο.
Η επίσημη ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων περιλαμβάνει ουκ ολίγα θέματα, που στο σύνολό τους έχουν ανοίξει, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν τη βούληση να εξεύρουν λύσεις και να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες.: 
 
 Επ’ αυτών, η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή διαδρομή της γείτονος, η οποία διεκδικεί να λάβει από τις Βρυξέλλες καθεστώς χώρας υποψηφίας προς ένταξης στην Ε.Ε. 

Επιδιώκει επίσης το ξεπάγωμα της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως και εκείνης για την εκταφή των νεκρών στρατιωτών. Σύμπνοια μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφεται στο θέμα του αγωγού TAP, που θα τις «δέσει» με τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής. 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν μπορεί να μη θιγεί το πρόβλημα του ευμετάβλητου κλίματος σε επίπεδο κοινωνίας που ηλεκτρίζεται με το παραμικρό, πυροδοτώντας, κυρίως στη γείτονα, ανθελληνικά αισθήματα και υπονομεύοντας τις όποιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: