"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Υπεγράφη η νέα εκδοχή του διατάγματος που δίνει υπερεξουσίες στη ΜΙΤ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ υπέγραψε , τη νέα εκδοχή του αμφιλεγόμενου νόμου που δίνει αυξημένες εξουσίες στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών (MIT).
Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ με τη δημοσίευσή του σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είχε ψηφισθεί την Πέμπτη από το κοινοβούλιο και είχε καταγγελθεί από την αντιπολίτευση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα τον αμφισβητήσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το κείμενο, το οποίο είχε κατατεθεί πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου τις οποίες κέρδισε με διαφορά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προκαλέσει πολλές επικρίσεις και ο αρχηγός του κράτους είχε εκφράσει την ευχή να αναθεωρηθεί.
 
Στη νέα εκδοχή που υπογράφηκε από τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι υπηρεσίες πληροφοριών τίθενται υπό την επίβλεψη του κοινοβουλίου, μια ειδική επιτροπή του οποίου θα αναλάβει να επιβλέπει την MIT, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Χωροφυλακής.
Η νέα νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στη ΜΙΤ να προχωρεί σε τηλεφωνικές υποκλοπές και να συγκεντρώνει πληροφορίες σε σχέση με "την τρομοκρατία, τα διεθνή εγκλήματα και τις εξωτερικές πληροφορίες".

Αναγνωρίζει επίσης δικαστική ασυλία στα μέλη της ΜΙΤ για την άσκηση των καθηκόντων τους και εισάγει ποινές μέχρι κάθειρξη δέκα ετών για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων της MIT.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως ο εν λόγω νόμος είναι μια ακόμη αντίδραση του πρωθυπουργού Ερντογάν μετά τη διαρροή τηλεφωνικών συνομιλιών που τον εμπλέκουν σ' ένα σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς και συνομιλιών με τουρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της MIT, οι οποίοι αναφέρονταν στο σενάριο μιας τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: