"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


BATIKANO: "Ταπεινός" καρδινάλιος με "ταπεινό" διαμέρισμα 700 τετραγωνικών (χώρια η βεράντα των 100 τετραγωνικών) - Εξόργισε μέχρι και τον... Ακη!!!

Ο νέος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα ταπεινότητας και «μοναστικής συστολής» στην Αγία Έδρα, αλλά φαίνεται πως τον στόχο του Πάπα Φραγκίσκου δεν συμμερίζονται όλοι στο Βατικανό: Υψηλόβαθμος καρδινάλιος έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας του όχι και τόσο ταπεινού διαμερίσματος που ετοιμάζει.
 

Πρόκειται για τον ιταλό καρδινάλιο Ταρτσίσιο Μπερτόνε: Η κατοικία που φτιάχνει ο καρδινάλιος, μέσα στο Βατικανό, φτάνει σχεδόν τα 700 τετραγωνικά μέτρα, μαζί με βεράντα-ταράτσα περίπου 100 τμ. 
 

Η έκταση, που είναι ούτως ή άλλως εντυπωσιακή εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για σημείο μέσα στο Βατικανό, γίνεται σκανδαλώδης εάν συγκριθεί με τα 70 τμ στα οποία διαμένει ο Φραγκίσκος. 
 

Το «διαμερισματάκι» του Μπερτόνε θα βρίσκεται στο μέγαρο Σαν Κάρλο. Το διαμέρισμα θα προκύψει από συνένωση δύο μικρότερων διαμερισμάτων, στα οποία έμεναν μέχρι πρότινος άλλοι αξιωματούχοι του Βατικανού.
 

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, ο Πάπας «εκνευρίστηκε ουκ ολίγον» όταν έμαθε για τα σχέδια του Μπερτόνε. Ανάλογων τόνων είναι οι τίτλοι σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες. 

Ο καρδινάλιος κατείχε μέχρι πριν από μερικούς μήνες τη θέση του γενικού γραμματέα της ηγεσίας του Βατικανού. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι απομακρύνθηκε εξαιτίας του αυταρχισμού του και των στενών του σχέσεων με πολιτικούς, ενώ ο ίδιος μιλά για σκευωρία των «διαδρόμων» της γραφειοκρατίας του Βατικανού σε βάρος του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: