"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΘΡΑΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η ηρεμία των αγωγών

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ


Όταν ο Ράντοβαν Κάρατζιτς δεχόταν Έλληνες στο στρατηγείο του, στο Πάλε, συνήθιζε να στέκεται μπροστά στον χάρτη της Ευρώπης και να δείχνει τη Θράκη. «Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Βοσνία κάποτε θα το αντιμετωπίσετε και εσείς.» 


Ήταν η εποχή που η γεωπολιτική ανάλυση σχεδίαζε το μουσουλμανικό τόξο ως την απειλή από την Ανατολή. Ο σουλτάνος μπορεί να μην τα κατάφερε να φτάσει πέρα από τη Βιέννη, όμως οι επίγονοι του θα διεκδικούσαν τον στόχο, στο μέτρο της εποχής.



Βέβαια πριν από 20-25 χρόνια η διπλωματία των αγωγών ήταν μόνο άσκηση σε ένα μεγαλύτερο χάρτη, αλλά, όπως και αν το δεις, ο θάνατος της οθωμανικής αυτοκρατορίας άφησε εκκρεμότητες που δεν διευθετήθηκαν ακόμα-ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο παρέμειναν ως εκκρεμότητες. Τέλος πάντων τον τελευταίο αιώνα το ελληνικό κράτος έκανε ό,τι μπορούσε για να βάλει λίπασμα στη μειονοτική πολιτική της Τουρκίας. Από την περιθωριοποίηση της μειονότητας μέχρι το «θα σε στείλω στον Έβρο», μπορείτε να δείτε την παθογένεια της εθνικής πολιτικής. Και να πεις ότι είμαστε καμιά μεγάλη χώρα με απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες επαρχίες; Το καταφέραμε, με τον τρόπο μας: 


Μέχρι πρόσφατα ένα οδικό ταξίδι από την πρωτεύουσα ως την Κομοτηνή χρειαζόταν πάνω από μισή μέρα, μέσα από δρόμους που διέσχιζαν χωριά και σου επέτρεπαν να χαζεύεις τα τζαμιά. Η Ελλάδα δεν ενσωμάτωσε ποτέ τη μειονότητα επειδή τη θεωρεί πρόβλημα, ξένο σώμα. Οι δε Πομάκοι, αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας (όποιος έχει πετύχει Πομάκο στον στρατό ξέρει τι εννοώ). Οι τουρκογενείς ουσιαστικά είναι Τούρκοι με ευρωπαϊκό διαβατήριο. Και οι καλύτεροι από αυτούς θα φύγουν, θα σπουδάσουν στην Τουρκία και θα ζήσουν στην Κωνσταντινούπολη.


Ξέρω, δεν είναι εύκολο να ενσωματωθούν πληθυσμοί αλλόθρησκοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ισχυρή την πολιτική και πολιτιστική παρουσία της Τουρκίας. Θα μπορούσαν, όμως, να συνδεθούν με τη δυναμική οικονομική δραστηριότητα της Θράκης, αν, φυσικά, υπήρχε Δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε. Οι αρτηρίες της οικονομικής ζωής διοχέτευσαν δραστηριότητα μακριά από την «επικίνδυνη» περιοχή. 


Σήμερα η Αθήνα κάνει πώς δεν βλέπει, αποφεύγει να συζητά το μειονοτικό και όταν το κάνει, το πιάνει από λάθος πλευρά και με το χειρότερο δυνατό τρόπο. 


Τι θα γίνει; 

 Άνθρωποι που γνωρίζουν συνθήκες και καταστάσεις εξηγούν ότι μόνο τα σχέδια των αγωγών μπορούν να αποτρέψουν τα άλλα σχέδια. Αν η Θράκη γίνει ενεργειακός κόμβος, θα απολαύσουμε μία ηρεμία που μας χαρίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: