"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο Γιωργάκης έκανε peek-a-boo

Στο βάθος δεξιά (μετά τους δύο ηλικιωμένους κυρίους) διακρίνεται, εμφανώς συγκινημένος, ο Χάρης o Παμπούκης: ο άνθρωπος που πίστεψε ότι μπορούσε να γίνει Αβραμόπουλος του ΠΑΣΟΚ. Παρέστησαν επίσης η λατρεμένη Μαριλίζα, η μαρκησία νταλ Aρα και άλλα φαντάσματα της αυλής του Γιώργου... 

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Είναι ο μόνος σύγχρονος Eλληνας που εντάσσεται άνετα στις κατηγορίες «celebrity» και «Royalty» συγχρόνως· και μάλιστα με τα διεθνή κριτήρια. Το πέρασμά του χθες από τη σκηνή της πολιτικής επικαιρότητας -όσο σύντομο ή εφήμερο και αν ήταν- δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί. Ο Γιώργος «the George» Παπανδρέου, ο Γ Α Π που αγαπήσαμε, έβγαλε χθες το ολοστρόγγυλο κεφαλάκι του από την κουρτίνα και μας είπε «peek-a-boo». 

Θα ήταν ανεπίτρεπτο να προσπεράσω την guest star εμφάνιση ενός τέτοιου πελάτη της στήλης για τον οποίον μόνον αισθήματα ευγνωμοσύνης τρέφω ― ενός από τους λίγους πελάτες που με έχουν κάνει να κλάψω από τα γέλια γράφοντας το κομμάτι για εκείνον. Ας μου επιτραπούν, λοιπόν, κάποιες σκόρπιες σκέψεις επί του θέματος. Ούτως ή άλλως, η μορφή της παρούσης μελέτης (σκόρπιες σκέψεις) βρίσκεται σε αγαστή αρμονία με το αντικείμενό της (ΓΑΠ ή GAP).

Μολονότι το πιθανότερο είναι να μην πάρω ποτέ σύνταξη (γιατί όταν θα έλθει εκείνη η ώρα δεν θα υπάρχουν συντάξεις...), με θυμώνει ο ρατσισμός εις βάρος των συνταξιούχων. Δηλαδή, δεν κατάλαβα, ποιοι ενοχλήθηκαν επειδή δύο ακίνδυνοι συνταξιούχοι της πολιτικής, Γιώργος και μπαρμπα-Φώτης, συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν δημοσίως ένα βιβλίο; 

Και για ουζάκι να πάνε και για πρέφα και για τάβλι, άμα θέλουν! Δεν έχουν να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. (Κανό, ποδήλατο και τα τοιαύτα αποκλείονται από τον μπαρμπα-Φώτη. Το μόνο σπορ με το οποίο ασχολείται, με μέτρο, είναι το βάδισμα: 40 το ελάχιστο και 60 το μέγιστο βήματα την ημέρα...)
Ας μείνουμε στις πολύτιμες σκέψεις που παρήγαγε στον Γιώργο η πνευματικού χαρακτήρα συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον σε κάποιες από εκείνες που μοιράστηκε μαζί μας. (Στο κάτω κάτω, βασικά είναι πνευματική η κληρονομιά του Γιώργου στις μελλοντικές γενεές...) :


Απεφάνθη, λοιπόν, ο Γιώργος ότι «ο μονομερής αντιμνημονιακός αγώνας αποπροσανατόλισε τη χώρα»! Τι θέλει να πει; 

Η θεωρία μου βασίζεται στην υπόθεση ότι η λέξη-κλειδί εδώ είναι το «μονομερής». Δεν εννοεί, προφανώς, το αντίθετο του «διμερούς», «πολυμερούς» κ.λπ. Το λέει με την έννοια του φανερού, ξεκάθαρου, ολοκληρωτικού αγώνα κατά του Μνημονίου. Το λέει, δε, υπερασπιζόμενος τον αντιμνημονιακό αγώνα της δικής του μορφής. Διότι θα θυμάστε ίσως ότι εκείνος μεν τυπικά συμφωνούσε με τους όρους των δανειστών κι από μέσα είχε τη Λούκα Κατσέλη να υπονομεύει τα πάντα. Την ίδια Λούκα, σημειωτέον, που σήμερα υποστηρίζει ρητώς και εκθύμως τον ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ/Λ-Τ) και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ως «νέο πολιτικό»...

Το δεύτερο που μας παρέδωσε (τόσο καλό, που θα προστεθεί ως παράρτημα στην επόμενη έκδοση των απάντων του ― είμαι βέβαιος) ήταν ότι όρισε την ιδιότητα της αντισυμβατικότητας, την οποία διεκδίκησε για τον εαυτό του, ως το αποτέλεσμα της απουσίας «του φόβου που περιορίζει τη σκέψη». Μας είπε, δηλαδή, ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει φόβο και γι’ αυτό η σκέψη του δεν περιορίζεται.  

Συγκαταλέγεται ασφαλώς στα κορυφαία αστεία του και νομίζω ότι θα το ακούσουν με ενδιαφέρον οι γονείς του παιδιού (αντισυμβατικού;) που είδε να βγάζει σπίθες η πρίζα και ένιωσε την ασυγκράτητη ανάγκη να βάλει μέσα της το δάκτυλό του...
 
Μακάρι να τις καθιερώσει αυτές τις έκτακτες εμφανίσεις ο Γιώργος μας! Τουλάχιστον μία τον μήνα κρίνεται απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: