"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ: Κρεσέντο ισραηλινού εποικισμού στην Παλαιστίνη με 14.000 νέες κατοικίες στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών

Κρεσέντο ισραηλινού εποικισμού στην Παλαιστίνη με 14.000 νέες κατοικίες Το Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση 13.851 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών που μετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους οι οποίες λήγουν σήμερα χωρίς αποτέλεσμα, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας «Ειρήνη Τώρα».


Τα στοιχεία αυτά που αφορούν την έγκριση 50 κατοικιών κατά μέσον όρο ημερησίως είναι πρωτοφανή ως προς το μέγεθός τους. Σύμφωνα με τη μκο, το χρονικό αυτό διάστημα οι ισραηλινές αρχές προώθησαν σχέδια ανέγερσης 8.983 κατοικιών, εκ των οποίων 6.661 στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και οι υπόλοιπες στους εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το ίδιο διάστημα δημοσιεύτηκαν 4.868 προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την ανέγερση κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν καλύτερα απ' όλα ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ήταν σοβαρή κατά τις διαπραγματεύσεις αυτές και έκανε τα πάντα επί του πεδίου για να καταστήσει αδύνατη τη λύση των δύο κρατών, για τους δύο λαούς», δήλωσε ο επικεφαλής της μκο Γιαρίβ Οπενχάιμερ. Αντίθετα, οι ισραηλινές αρχές «προετοιμάζουν το έδαφος για νέους εβραϊκούς οικισμούς και την επέκταση των ήδη υπαρχόντων».

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή να αναβληθεί  συνεδρίαση κατά την οποία θα εγκρινόταν το πρώτο στάδιο κατασκευής χιλιάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς. Σύμφωνα με τον σχολιαστή, η απόφαση λήφθηκε για «λόγους τακτικής».

«Η ανακοίνωση ανέγερσης κατοικιών κινδυνεύει να βλάψει την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ για να καταγγείλει τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ της ΟΑΠ και των ισλαμιστών της Χαμάς και να παρουσιάσει τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ως αυτόν που αρνείται την ειρήνη και που συμμαχεί με τρομοκράτες», πρόσθεσε ο σχολιαστής επικαλούμενος «ισραηλινούς αξιωματούχους».

Το ραδιόφωνο ωστόσο μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου δεν προτίθεται να παγώσει στην εποικιστική δραστηριότητα, ένα από τα αιτήματα του Αμπάς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα , ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε πολλά παλαιστινιακά κτίρια, ανάμεσά τους ένα τζαμί, που κατασκευάστηκαν χωρίς την έγκρισή του σε χωριό βορείως της κατεχόμενης Δυτικής 'Οχθης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, σχετικά με προσφυγή κατά του καθεστώτος οικοδομικών αδειών για τους Παλαιστινίους στο 60% της Δυτικής Όχθης που τελεί υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο, έδωσε εξάλλου χθες προθεσμία 90 ημερών στις αρχές να περιλάβουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.


«Οι στρατιώτες ήρθαν και κατέστρεψαν ένα μικρό τζαμί και τρία σπίτια λέγοντας ότι είχαν κατασκευαστεί χωρίς άδεια στην περιοχή Γ», δήλωσε ο Αϊμάν Μπάνι Φαντέλ, ο δήμαρχος της Χιρμπέτ Ταουίλ, κοντά στη Ναμπλούς, αναφορικά με το 60% της Δυτικής Όχθης που τελεί υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της στρατιωτικής διοίκησης, «οκτώ κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός τεμένους που χτίστηκαν παρανόμως σε πεδίο βολής του στρατού καταστράφηκαν» σήμερα στο Χιρμπέτ Ταουίλ, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι εξάντλησαν όλα τα δυνατά ένδικα μέσα ενώπιον της ισραηλινής δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: