"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: H "δημοκρατία" του ΣΥΡΙΖΑ

 
Όταν προέκυψε το θέμα με τον προοριζόμενο για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος είχε γράψει συνομωσιολογικού χαρακτήρα σχόλια που έθιγαν τους εβραϊκούς κύκλους, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα που διατείνεται ότι είναι, ζήτησε την άποψη τον τοπικών οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας.
 
Αντιγράφουμε από την επίσης δημοκρατική και προοδευτική Αυγή τα του θέματος:
"Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 9 στελέχη πήραν θέση υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη και 3 κατά. Αμέσως μετά, ο Δ. Βίτσας σε δηλώσεις του επανέλαβε όσα είχε πει και κατά το κλείσιμο της διαδικασίας, ότι δηλαδή "είναι ένα πολιτικό θέμα που υπερβαίνει τη Δυτική Μακεδονία", υπογραμμιζοντας παράλληλα την ανάγκη "η κατάληξη να είναι θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και τη Δυτική Μακεδονία". Ερωτηθείς δε για την πρόθεση του Θ. Καρυπίδη να προβεί σε δήλωση -σ.σ. αυτό έγινε μερικά λεπτά αργότερα- απάντησε ότι "θα είναι από τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη στη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ."."
 
Μετά την απόφαση των στελεχών του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας, που ψήφισαν 9 υπέρ και 3 κατά της υποψηφιότητας, δηλαδή 80% υπέρ του Καρυπίδη, το θέμα παραπέμφθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αγνόησε την απόφαση του θεσμικού οργάνου στο οποίο η ίδια είχε προσφύγει και ΕΚΟΨΕ τον Καρυπίδη από το ψηφοδέλτιο με δικαιολογίες που αφήνονται στην κρίση των αναγνωστών μας.
 
Όσον αφορά την περίπτωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, τα πράγματα εξελίχθηκαν αντίστροφα:  
Η υποψηφιότητά της αποφασίστηκε από την ηγεσία. Μόλις διέρρευσε το θέμα στη δημοσιότητα, είχαμε σφοδρές αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, μειονοτικούς και όχι μόνον. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η βεβαιότητα με την οποία ανέφεραν στις δηλώσεις τους που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η Σαμπιχά δεν πρόκειται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τόνιζαν ότι αν τολμήσουν να την βάλουν, θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη ο ΣΥΡΙΖΑ στους ως άνω νομούς!
 
Την Πέμπτη, 17 Απριλίου, το θέμα της Σαμπιχά τέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϋμπέκ δήλωσε δημοσίως ότι: "Εμείς οι Τούρκοι δεν θέλουμε την Σαμπιχά και είμαστε αντίθετοι στην υποψηφιότητά της". 
 
Κάποιες φωνές ανέφεραν ότι όποιος διαφωνεί, πολύ απλά μπορεί να μην την ψηφίσει.
 
Εν τέλει, αποφασίστηκε η συμβιβαστική φόρμουλα. Να παραμείνει η υποψηφιότητα Σαμπιχά και να μπει και ένας υποψήφιος της αρεσκείας του κ. Ζεϋμπέκ και των λοιπών συντρόφων!!!
 
Την επομένη, ήγουν την Μεγάλη Παρασκευή ο Γ.Γ. του Κόμματος κ. Βίτσας πήγε στην Ξάνθη, για να οριστικοποιηθεί η συμβιβαστική λύση. Εκεί τον περίμενε μια έκπληξη, αφού δεν ήξερε ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του με ποιους έχει μπλέξει.
 
Εκεί, λοιπόν, ο κ. Βίτσας έπεσε πάνω σε τοίχο, χτισμένο με ειδικά υλικά, με αποτέλεσμα να τα μαζέψει και να γυρίσει άρον-άρον στην Αθήνα, για να εκθέσει την κατάσταση στην ...ηγεσία!
 
Τι αποφάσισε τελικά η ηγεσία;
 
Μα φυσικά το κόψιμο της Σαμπιχά.
 
Την ίδια στιγμή, για να δικαιολογηθεί ο αποκεφαλισμός της Σαμπιχά, διάφοροι προοδευτικοί και δημοκράτες κονδυλοφόροι, σε Θράκη και Αθήνα, άρχισαν τις ρατσιστικού και σταλινικού τύπου επιθέσεις εναντίον της Σαμπιχά. Δεν θα επεκταθούμε στο θέμα, αφήνοντας τους αναγνώστες μας να κρίνουν.
 
Θα κλείσουμε την αναφορά μας στο θέμα με το εξής ερώτημα:
 
Στην περίπτωση του Καρυπίδη η απόφαση μετά από σχετική ψηφοφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας, που σε ποσοστό 80% ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη, η ηγεσία δεν έλαβε υπ' όψιν της τη βάση και τις δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσισε ...ηγετικά!!!
 
Στην περίπτωση της Σαμπιχά, αν και υπήρχε σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, το θέμα πήγε στην τοπική οργάνωση της Ξάνθης, την απόφαση της οποίας περιφέρουν ως δικαιολογία αλλά και ως εύσημο λειτουργίας του κόμματος, για να δικαιολογηθεί ο απκεφαλισμός της Σαμπιχά.
 
Εμείς απλά θα παραθέσουμε τη φράση πολύ σημαντικού αριστερού δημοσιογράφου, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα είπε: 
 
"Μα καλά, εδώ ο Τσίπρας δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και να περάσει τις θέσεις του στο Προξενείο της Κομοτηνής, θα διαπραγματευτεί με τη Μέρκελ;"
 
Και τη δήλωση του φίλου δημοσιογράφου την αφήνουμε επίσης στην κρίση των αναγνωστών μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: