"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αψηφά τον Ερντογάν και διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια

Η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αψηφά τον Ερντογάν Αμετάβλητα διατηρεί τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε  παρά το αίτημα για μια μείωσή τους που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διευκρινίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά το πέρας της μηνιαίας συνόδου της Επιτροπής της Νομισματικής Πολιτικής (PPK) ότι τα επιτόκια παραμένουν «αμετάβλητα» και ότι «η περιοριστική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί μια ουσιαστική βελτίωση στο θέμα του πληθωρισμού».

Μετά την άνετη εκλογική του νίκη στις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου, η οποία ακολούθησε μιας περιόδου αστάθειας που σηματοδοτήθηκε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που τον αφορούσε, ο Ερντογάν κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα βασικά της επιτόκια, τα οποία είχαν ανέβει τον Ιανουάριο για να ανασταλεί η πτώση της τουρκικής λίρας.

«Ελπίζω ότι όπως έπραξε για να τα αυξήσει (...) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (PPK) θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για να μειώσει τα επιτόκια», είχε σημειώσει.

Ωστόσο ο Ερντέμ Μπαστσί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για οποιαδήποτε αιφνίδια μείωση των επιτοκίων, τασσόμενος μάλλον υπέρ μιας ενδεχόμενης σταδιακής μείωσής τους.

«Η Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκε προς το παρόν στη μείωση των βασικών της επιτοκίων», σημείωσε σήμερα ο Ουίλιαμ Τζάκσον της εταιρείας «Κάπιταλ Εκονόμικς», υπογραμμίζοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων δεν θα ήταν δικαιολογημένη.

«Είναι ίσως καθησυχαστικό ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε σήμερα να μειώσει» τα επιτόκια, επισήμανε ο ειδικός, ο οποίος πρόσθεσε ωστόσο ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μπορεί να υποχωρήσει τους προσεχείς μήνες στις «πιέσεις» της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε ανεβάσει σαφώς τα βασικά της επιτόκια στις 28 Ιανουαρίου, παρά την αντίθετη άποψη της κυβέρνησης η οποία ήθελε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη και τα ήδη υψηλά δημόσια ελλείμματα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: