"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Προεκλογική εκστρατεία στην Ευρώπη ετοιμάζει ο Ερντογάν - Oι προεδρικές εκλογες θα είναι για πρώτη φορά ανοιχτές στους περίπου 2,6 εκατομμύρια Τούρκους σε ηλικία ψήφου που ζουν στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου, εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης απευθυνόμενος στους εκπατρισμένους τούρκους ψηφοφόρους, έγινε την Τρίτη γνωστό από το περιβάλλον του.


Οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία, θα είναι για πρώτη φορά ανοιχτές στους περίπου 2,6 εκατομμύρια Τούρκους σε ηλικία ψήφου που ζουν στο εξωτερικό.


Πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος το 2012 με πρωτοβουλία της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, ψήφιζαν μόνο 5% ως 7% των ψηφοφόρων αυτών, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουν ανακοινωθεί από τις εκλογικές αρχές, και η ψηφοφορία διεξαγόταν στα τελωνεία στα σύνορα της Τουρκίας.


Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Ερντογάν επιθυμεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να επισκεφθεί πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπου ζει μια σημαντική τουρκικής καταγωγής κοινότητα, κυρίως στην Κολωνία.


Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επιθυμεί να μεταβεί στη συνέχεια στη Γαλλία και την Ολλανδία, δύο χώρες που φιλοξενούν επίσης σημαντικές τουρκικές κοινότητες.


Οι ακριβείς ημερομηνίες της περιοδείας του Ερντογάν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.


Παρά το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο πλήττοντας το περιβάλλον του Ερντογάν και το πρόσωπό του, το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου συγκεντρώνοντας 45% των ψήφων.

Ενισχυμένος από τη νίκη αυτή, ο Ερντογάν θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί στις 24 Αυγούστου.
Ο Ερντογάν δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν την υποψηφιότητά του, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Ο εν δυνάμει αντίπαλός του, ο νυν αρχηγός του κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος είχε εκλεγεί από το κοινοβούλιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεναρίου ανταλλαγής θέσεων -όπως έκαναν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Ρωσία- ανάμεσα στον ίδιο και τον Ερντογάν.

Επανάληψη εκλογών στην Άγκυρα ζητά το CHP

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας για τον δήμο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς —ο οποίος ηττήθηκε από τον απερχόμενο δήμαρχο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Μελίχ Γκιοκτσέκ—, ζήτησε την Τρίτη από το Συνταγματικό Δικαστήριο την επανάληψη της αμφισβητούμενης ψηφοφορίας για την ανάδειξη του δημάρχου της πρωτεύουσας.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υποστηρίζει ότι οι εκλογές του περασμένου μήνα στην Άγκυρα, στις οποίες κέρδισε οριακά ο υποψήφιος του ΑΚP, αμαυρώθηκαν από νοθεία και από προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων, κατηγορίες που όμως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας έχει ήδη απορρίψει.
Σε εθνικό επίπεδο, η κάλπη ανέδειξε νικητή το κόμμα του Ερντογάν παρά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διήρκεσε εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι και το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον στενό του κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: