"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «H κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις αδικίες που υπέστησαν οι Ίμβριοι». O οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλά με πόνο ψυχής για την ρημαγμένη απο τους Τούρκους Ιμβρο

«Αυτός ο πόνος θα μείνει πάντα σε ένα μέρος της ψυχής μας», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας νοσταλγικά, για την Ίμβρο την πατρίδα του, σε εκδήλωση που οργανώθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ρωμιοί της Ίμβρου» (İmroz Rumları) από τις Εκδόσεις Heyamola.

«Πώς να ξεριζώσεις τους ανθρώπους από τα όμορφα σπίτια τους, τα χωριά τους ... τον τόπο τους;» ανέφερε ακόμη.

Απευθυνόμενος σε φοιτητές, διανοούμενους, καθηγητές και πολλούς ομογενειακούς παράγοντες που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του Μπαχτσεσεχίρ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ο Πατριάρχης τόνισε
: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό το βιβλίο θα συμβάλει στην ενημέρωση των νέων και μελλοντικών γενεών. Στο παρελθόν η Ίμβρος είχε χαρακτηριστεί ως απειλή για το κράτος και αυτό οδήγησε στην αναγκαστική φυγή του ρωμαίικου πληθυσμού της. Αυτός ο πόνος θα μείνει πάντα σε μια γωνιά της ψυχής μας», είπε και ζήτησε απ' όλους «να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να αλλάξει η κατάσταση».

«Η Ίμβρος του σήμερα είναι διαφορετική δημογραφικά και κοινωνικά από την Ίμβρο που εμείς γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε»
, είπε ακόμη ο Πατριάρχης και θύμισε ότι «η τουρκική κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις αδικίες που υπέστησαν οι Ίμβριοι».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Κώστας Χριστοφορίδης που βρίσκονταν στην εκδήλωση, ζήτησε από το κράτος να προχωρήσει σε «θετικές διακρίσεις» υπέρ των Ίμβριων Ρωμιών.
Ο γνωστός ιστορικός Μουράτ Μπελγκέ που μίλησε στην εκδήλωση επανέλαβε και αυτός ότι και ο ίδιος δεν γνώριζε πολλά πράγματα για όσα συνέβησαν στην Ιμβρο.

Στην Τουρκία υπήρχε μέχρι σήμερα μόνο ένα βιβλίο και καμία ακαδημαϊκή εργασία για την Ίμβρο, «η Ίμβρος ξεχάστηκε ή αφέθηκε να ξεχαστεί» είπε.
Το βιβλίο παρουσιάζει μεταφρασμένα στην τουρκική , άρθρα που εγράφησαν σχετικά με την Ίμβρο, στα αγγλικά και τα ελληνικά. Η επιμελήτρια του βιβλίου καθηγήτρια Φεργιάλ Τανσούγκ εξήγησε ότι στόχος ήταν να φτιάξει ένα πολυθεματικό βιβλίο το οποίο θα αναφέρεται στην ιστορία, στην οικονομία, στην κοινωνιολογία, στο δημογραφικό κλπ.


«Όταν ξέσπασε το Κυπριακό, η Τουρκική Δημοκρατία έκλεισε τα μειονοτικά σχολεία στην Ίμβρο, ίδρυσε ανοικτές φυλακές κάνοντας "αντίποινα" σε βάρος Ρωμιών πολιτών»
γράφει η αρθογράφος της Μιλλιέτ Μεχβές Εβίν. «Το αποτέλεσμα ήταν φρικτό» γράφει η εφημερίδα. «Ενώ πριν από 40 χρόνια υπήρχε πληθυσμός γύρω στις 5000, σήμερα στο νησί ζουν μόνο 300 ηλικιωμένοι Ρωμιοί…».

«Είμαστε εδώ και δεν είμαστε, ζούμε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, αλλά ο νους μας είναι πάντα εδώ, αυτός είναι ένας τρόπος ζωής για εμάς. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την λέξη διασπορά με την έννοια που χρησιμοποιείται εδώ στην Τουρκία. Διασπορά σημαίνει "σκόρπιοι σπόροι". Ναι, έχουμε διασπαρθεί αλλά δεν έχουμε αποκοπεί» , ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου των Ιμβρίων ερμηνεύοντας τα αισθήματα των Ιμβρίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Νόστιμον Ήμαρ» του σκηνοθέτη Ιωάννη Κατωμερή με μαρτυρίες Ιμβρίων της διασποράς, και στο φουαγιέ του χώρου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με 40 μοναδικές αριθμημένες φωτογραφίες από την Ίμβρο του φωτογράφου Βασίλη Γιάντα.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Νικόλαος Ματθιουδάκης καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών βακουφίων, μέλη της κοινότητας καθώς και πολλοί Ίμβριοι.


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: