"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ράντζα και τρεις ώρες αναμονή στα επείγοντα

 
Τα πανό στην είσοδο μονοπωλούν το βλέμμα. Δεν σου επιτρέπουν να εστιάσεις στις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αττικού Νοσοκομείου. «Αντιστεκόμαστε!» γράφει ένα. «Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά» ζητά άλλο. Και κάπου ανάμεσά τους ένα τρίτο σύνθημα παραπέμπει σε εκείνο περασμένων διαδηλώσεων: «Η χούντα δεν τελείωσε το '73».
 
Μήνες μετά τις ιαχές στην Πλατεία Συντάγματος, η αγανάκτηση έχει μεταφερθεί στην αίθουσα αναμονής των επειγόντων του νοσοκομείου. Το Αττικό βρίσκεται σε γενική εφημερία. Εδώ θα φανούν τα όποια οργανωτικά κενά ή οι ελλείψεις σε προσωπικό. Οταν φτάνουν μαζικά τα περιστατικά. Οταν η υπομονή συγγενών και ασθενών εξαντλείται. Το σύστημα διαλογής στο Αττικό φαίνεται οργανωμένο. Τηρείται σειρά προτεραιότητας με νούμερο, όπως στις τράπεζες. Τρεις υπάλληλοι συμπληρώνουν τα στοιχεία σε ένα κουβούκλιο. Μια νοσηλεύτρια και ένας γιατρός εκτιμούν τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού και μόλις έρθει η ώρα της εξέτασης οι ασθενείς ειδοποιούνται από τα μεγάφωνα. Αυτό το λειτουργικό πλέγμα θα αρκούσε για να εξασφαλίζει ομαλή ροή. Η αναμονή όμως φτάνει τις τρεις ώρες. Από τις 18.00 έως τις 20.00 έχουν προχωρήσει 70 νούμερα στη γραμματεία και όμως, ο αριθμός όσων βρίσκονται στην αίθουσα μένει σταθερά ο ίδιος: περίπου στους 100 ανθρώπους.

«Τα παθολογικά καθυστερούν. Δεν έχουν γιατρούς» λένε μεταξύ τους κάποιοι ασθενείς. Ενας άνδρας επιμένει ότι επείγει να εξεταστεί η γυναίκα του από καρδιολόγο. Πείθει μια νοσηλεύτρια να τους φυγαδεύσει στα εξεταστήρια καθώς ένας άλλος ασθενής φωνάζει: «Κι εγώ για καρδιολόγο είμαι εδώ και περιμένω τόση ώρα!».
 
Τις ελλείψεις σε προσωπικό που προκαλούν καθυστερήσεις και συνωστισμό στις γενικές εφημερίες καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Μάλιστα έχουν δώσει με ανακοίνωσή τους διορία 20 ημερών στην κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το πρόβλημα. Λόγω κρίσης ο κόσμος προτιμά το ΕΣΥ από τις ιδιωτικές κλινικές και ο φόρτος εργασίας αυξάνεται στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Παράλληλα πληθαίνουν και τα ράντζα. Στη Δ' Παθολογική Κλινική του Αττικού την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, σε ημέρα γενικής εφημερίας, υπήρχαν συνολικά 11 ράντζα (εννιά από αυτά στο 3ο τμήμα και δύο στο 2ο). Κάποια τα είχαν καλύψει με παραβάν για να μπορούν οι ασθενείς να έχουν μια ψευδαίσθηση ιδιωτικότητας. Συγγενείς τους κάθονταν σε πολυθρόνες πλάι τους. Στο πάτωμα του θαλάμου είχαν ακουμπήσει τις βαλίτσες τους. Μια γυναίκα από τα Χανιά βρισκόταν εκεί μαζί με τον άρρωστο σύζυγό της. Δεν ήταν επείγον περιστατικό. Είχαν κλείσει ραντεβού αλλά οι θάλαμοι ήταν γεμάτοι. Τους έβαλαν στον διάδρομο και εκεί θα παρέμεναν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: