"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Της Βουλής τα δρώμενα


Είχε πολλά χάπενινγκ προχθές η Βουλή. Μια βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» (Ανεξ. Ελ.) σήκωσε την ελληνική σημαία την ώρα που έλεγε «όχι». Ενας συνάδελφός της του ιδίου κόμματος σήκωσε κάτι σαν μαντίλα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στον εξώστη της Βουλής με πανό, ώστε να τους δουν οι διαδηλωτές και να φωτογραφηθούν για τα ΜΜΕ.

Ολα αυτά βέβαια είναι γραφικότητες στις οποίες μας έχουν συνηθίσει τα κόμματα των κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Τα επικίνδυνα ήταν άλλα, για τα οποία -παράδοξο;- συνέπραξαν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες. Μόλις κατατέθηκε η τροπολογία περικοπής των προνομίων που απολαμβάνουν οι διορισμένοι χωρίς ΑΣΕΠ στη Βουλή είχαμε διαδήλωση εντός του κοινοβουλίου από τους υπάλληλους και την «πασαρέλα», όπως εύστοχα χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Οσα διαδραματίστηκαν προχθές θα ήταν για γέλια, αντάξια κοινοβουλίου τριτοκοσμικής χώρας, αν δεν βρισκόμασταν στη σημερινή δραματική κατάσταση. Οι έξαλλοι διορισμένοι εκτός ΑΣΕΠ της Βουλής απείλησαν να εφορμήσουν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Εβριζαν και μούντζωναν βουλευτές και υπουργούς· κυνηγούσαν δημοσιογράφους· επιχείρησαν να διακόψουν τη ροή της τηλεοπτικής κάλυψης μιας ιστορικής συνεδρίασης· αρνήθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους κατά παράβαση του πειθαρχικού κώδικα· κήρυξαν ξαφνικά απεργία και απειλούσαν ότι δεν θα αφήσουν ούτε το κατά νόμο προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας. Είπαμε: σ’ αυτή τη χώρα νόμος δεν είναι ό,τι ψηφίζει η Βουλή, αλλά ό,τι επιβάλλουν οι υπάλληλοί της.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, τη στιγμή που 1,2 εκατ.  Ελληνες έχασαν τη δουλειά τους και οι συνταξιούχοι χάνουν μέρος των εισοδημάτων τους, βγήκε ο αριστερότερος όλων, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, για να καταγγείλει ότι δεν είναι δυνατόν οι υπάλληλοι της Βουλής να μετατραπούν σε κυβερνητικούς υπαλλήλους: «Πάρτε πίσω αυτήν την κατάπτυστη τροπολογία που εισάγεται αντισυνταγματικά».

Βεβαίως, το πρόσχημα της αντισυνταγματικότητας που έφερε ο κ. Λαφαζάνης είναι συζητήσιμο. Αλλά αυτό δεν το αποφασίζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι έξαλλοι διορισμένοι εκτός ΑΣΕΠ της Βουλής. Το ορίζει η Ολομέλεια ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ομως το «δίκιο του τσαμπουκά» επί των κανόνων κυριάρχησε και εντός της Βουλής με την ευγενική χορηγία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξ.Ελ. 

Η τροπολογία αποσύρθηκε επειδή υπήρχε κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρη η διαδικασία και η Ελλάδα να χάσει τη δόση των 31,2 δισ. με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα. 

Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος των Ανεξ.Ελ. ζήτησε τουλάχιστον να συγκληθεί άμεσα η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να γίνουν οι αναγκαίες περικοπές των διορισμένων εκτός ΑΣΕΠ. Αντιθέτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάς είπε πολλά «επαναστατικά», αλλά για την ταμπακιέρα κουβέντα. Ούτε στήριξε τον κ. Λαφαζάνη, ούτε είπε κάτι για τα προνόμια. Μόνο κατήγγειλε το πελατειακό κράτος για το οποίο φταίνε οι... άλλοι.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η χώρα οδηγείται στον γκρεμό. Τουλάχιστον όμως αποκαλύπτονται εκείνοι που τη σπρώχνουν και το παίζουν «φίλοι του λαού», ενώ απλώς είναι συμπαραστάτες κάθε συντεχνίας με αποκλειστικό σκοπό την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: