"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Eνα λάθος που ωφέλησε πολύ

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Συμβαίνει. Οχι συχνά, όμως συμβαίνει. Κάνεις ένα λάθος, επειδή παρασύρεσαι από τα συναισθήματα της περίστασης, ακολουθεί η καταστροφή, αλλά στο τέλος έχεις βγει από την περιπέτεια με τόσα οφέλη που δεν είχες υπολογίσει, ώστε οι ζημίες να μην έχουν σημασία.

Αυτό συνέβη με την πολυσυζητημένη τροπολογία σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής. Την έφερε η κυβέρνηση, χωρίς να έχει προνοήσει για τις επιπτώσεις των αντιδράσεών τους και αυτό στο οποίο εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Βουλής μόνον ως σύστριγγλο περιγράφεται. ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένοι ξεσήκωσαν τους υπαλλήλους άνευ λόγου. Διότι και να περνούσε η τροπολογία και να δημοσιευόταν στο ΦΕΚ, η εφαρμογή της ήταν αδύνατη, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Βουλής. (Σημειωτέον, δε, ότι αυτό είχε εξηγηθεί εγκύρως και καταλεπτώς στους υπαλλήλους από παράγοντες της συμπολίτευσης...) 

Επικράτησε όμως το πνεύμα της ακατάβλητης ελληνικής λεβεντιάς και ιδού τώρα τα αποτελέσματα:  
ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένοι εξετέθησαν ανεπανόρθωτα ως υπερασπιστές των προνομιούχων συντεχνιών, οι δε υπάλληλοι (που καθύβριζαν ως «αλήτες» τους βουλευτές, δηλαδή εκείνους που τους διόρισαν...) κατάφεραν να γίνουν ακόμη περισσότερο αντιπαθείς στο πανελλήνιο. Οχι απλώς επέσπευσαν το κακό που προσπαθούσαν να αποφύγουν, το έκαναν πλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: