"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΜΜΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η κρίση λυγίζει ακόμη και τους γίγαντες των παραδοσιακών ΜΜΕ

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ


Υπήρξε επί δεκαετίες μια από τις σπάνιες επιτυχημένες ιστορίες ποιοτικών εφημερίδων που είχαν και καλά οικονομικά αποτελέσματα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τώρα όμως η ισπανική καθημερινή εφημερίδα «Ελ Παΐς» ετοιμάζεται να απολύσει το 1/3 των συντακτών της καθώς ο τομέας των ΜΜΕ στη χώρα της Ιβηρικής συρρικνώνεται υπό το βάρος της παγκόσμιας κρίσης που μαστίζει τις εφημερίδες, αλλά και της ύφεσης που πλήττει όλο και περισσότερο την Ισπανία.


Στις αρχές Οκτωβρίου, ο διευθυντής της εφημερίδας Χαβιέρ Μορένο συγκάλεσε συνέλευση των εργαζομένων και παρέδωσε στον εκπρόσωπό τους φάκελο με 149 ονόματα εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν. Η Prisa, η εταιρεία στην οποία ανήκει η «Ελ Παΐς», βασίστηκε στην ειδική νομοθεσία που υπάρχει και επικαλέστηκε Σχέδιο Προσαρμογής της Εργατικής Δύναμης γνωστό ως ERE, βάσει του οποίου μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει μαζικά περισσότερους εργαζομένους από το 10% τον μήνα όταν έχει ζημιές. Στις 149 απολύσεις συμπεριλαμβάνονταν 21 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ γνωστοποιήθηκε και μείωση του μισθού των λοιπών 291 δημοσιογράφων κατά 15%. Βάσει των αλλαγών στα εργασιακά θέματα που υιοθετήθηκαν στις αρχές του χρόνου, το κόστος απόλυσης του 1/3 των εργαζομένων είναι σήμερα το μισό από ό,τι θα ήταν το 2011.


Στη συνάντηση όπου έγιναν οι ανακοινώσεις ήταν παρών και ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας και σήμερα διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Prisa Χουάν Λουίθ Θεμπριάν καθώς και στελέχη του Ομίλου. Ο Θεμπριάν τόνισε ότι «η διαδικασία είναι αναπόφευκτη επειδή λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς. Ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε είναι μια αναδιάρθρωση του κόστους, που θα κάνει βιώσιμη την εφημερίδα». 


Οπως είπαν  δημοσιογράφοι της «Ελ Παΐς», οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα δεν είχαν μέχρι σήμερα την εμπειρία της απόλυσης, καθώς «ακόμα και όταν κάποιος έκανε ένα μεγάλο λάθος, μπορεί απλώς να τον τιμωρούσαν με το να μη γράφει για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν είχε γίνει όμως καμία απόλυση». Στο πλαίσιο των περικοπών περιορίζονται πολύ οι σελίδες των τοπικών εκδόσεων της εφημερίδας σε περιοχές της Ισπανίας εκτός Μαδρίτης όπως η Γαλικία και η Χώρα των Βάσκων, ενώ απολύονται και εκεί δημοσιογράφοι. Απολύσεις έχουν γίνει ήδη στις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες στο νέο οργανόγραμμα εντάχθηκαν σε διαφορετική θυγατρική εταιρεία από την εφημερίδα.


Η διοίκηση επικαλείται τη μείωση 60% στα έσοδα από διαφημίσεις από το 2007 (ποσοστό που αναλογεί περίπου σε 200 εκατ. ευρώ) καθώς και την ανάγκη να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο, με επίκεντρο την ψηφιακή έκδοση εις βάρος της έντυπης.  


«Αυτή η μετατροπή περιλαμβάνει μια συρρίκνωση», δηλώνει ο Θεμπριάν. «Πρόκειται αναμφίβολα για μια επώδυνη αναδιάρθρωση». Το πρώτο εξάμηνο φέτος η εφημερίδα είχε κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ, άρχισε όμως να χάνει χρήματα τον Αύγουστο, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται φέτος να μειωθούν κατά 10% και να φθάσουν περίπου τα 320.000 φύλλα καθημερινά. «Δεν πρόκειται να βγάλουμε την ίδια εφημερίδα με λιγότερα μέσα», δήλωσε ο Μορένο. «Ηρθε η ώρα να μεταμορφωθούμε». Δεν είναι όμως ακόμα ξεκάθαρο ποιο νέο μοντέλο θα υιοθετηθεί για μια εφημερίδα που σκοπεύει να είναι η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη στον ισπανόφωνο κόσμο.


Η ανακοίνωση της διεύθυνσης έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση μέσα στην εφημερίδα καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η παραχώρηση ενός μεγάλου μεριδίου της Prisa σε μια ομάδα επενδυτών με έδρα στη Νέα Υόρκη, το 2010, οδηγεί στη διάλυση της εφημερίδας ή στην πλήρη πώλησή της.  


Πώς αντέδρασαν οι δημοσιογράφοι; 


Κατ' αρχάς άκουσαν τη γνώμη των δικηγόρων τους που τους απέτρεψαν να ανοίξουν τον φάκελο που περιείχε τα ονόματα των απολυθέντων, διότι έτσι θα ήταν σαν να αποδέχονταν την απόφαση της διεύθυνσης, αλλά και επειδή το μέτωπο των εργαζομένων θα διεσπάτο. Ο φάκελος παραμένει κλειστός στα χέρια του εκπροσώπου των εργαζομένων, καθώς όμως η αγωνία κορυφώνεται όποιος θέλει μπορεί να αποτανθεί στο λογιστήριο για να μάθει αν το όνομά του περιλαμβάνεται σε αυτόν. Οι δημοσιογράφοι αρχικά αντέδρασαν αποσύροντας τις υπογραφές τους από τα άρθρα τους για δύο ημέρες - συνήθης τρόπος διαμαρτυρίας στην Ισπανία, καθώς θεωρείται ότι τα ανυπόγραφα ρεπορτάζ δεν μπορεί να είναι έγκυρα και αποκαλυπτικά.


Την περασμένη εβδομάδα, Τρίτη και Τετάρτη, οι δημοσιογράφοι της «Ελ Παΐς» πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, ενώ έχουν κηρύξει απεργίες για την ερχόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: