"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ: Η πολυεθνική κομπίνα φοροδιαφυγής από τις Amazon, Starbucks και Google

 
Είναι γνωστό ότι η Βρετανία δεν έχει καλές σχέσεις με τους φόρους. Ιδιαίτερα ευαίσθητες με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι οι κυβερνήσεις του Λονδίνου - και δη οι συντηρητικές - διότι θεωρούν ότι οι υψηλοί φόροι πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών. Αλλο όμως χαμηλοί φόροι και άλλο καθόλου φόροι. Εκεί η βρετανική κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και η Δικαιοσύνη μοιάζουν άτεγκτοι. Και αμείλικτοι με επιχειρήσεις, ακόμη και με πολυεθνικούς κολοσσούς όπως είναι η Starbucks, η Google και η Amazon, οι οποίες χάρη στην επιδεξιότητα των λογιστικών τους υπηρεσιών έβρισκαν επί σειρά ετών «παραθυράκια» του νόμου που τους επέτρεπαν να απολαμβάνουν μια απίστευτη φοροαποφυγή.

 
Το ζήτημα το αποκάλυψε το πρακτορείο Ρόιτερ με αφορμή την Starbucks. Η βρετανική θυγατρική της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων εστίασης μηχανεύτηκε ένα έξυπνο σύστημα λογιστικής μεταφοράς των εσόδων της σε δική της θυγατρική στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει ούτε μία πένα φόρο στη Βρετανία. Δημοσιογραφικές, κοινοβουλευτικές και δικαστικές έρευνες αποκάλυψαν ανάλογες λογιστικές πρακτικές και ανάλογη φοροαποφυγή στη Βρετανία για τους επίσης αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας Google και Amazon.

Οπως αποκάλυψε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο συντηρητικός βουλευτής Τσάρλι Ελφαϊκ, το 2011 η Amazon πλήρωσε φόρο μόνο 2,5% επί κερδών ύψους 309 εκατ. στερλινών (386 εκατ. ευρώ) που αποκόμισε στη Βρετανία ενώ η Google μόνο 0,4% επί κερδών 2,5 δισ. στερλινών (3,1 δισ. ευρώ) που ενθυλάκωσε. Η βρετανική Starbucks ανακοίνωσε πέρυσι κέρδη 365 εκατ. στερλινών (457 εκατ. ευρώ), απολύτως αφορολόγητα - η εταιρεία κατηγορείται και για φοροδιαφυγή, καθώς φέρεται να έχει δηλώσει στην Εφορία και εικονικές λειτουργικές δαπάνες που μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη.
 
Σημειωτέον ότι η Amazon την όλη κομπίνα, η οποία παρεμπιπτόντως ονομάζεται «φορολογική βελτιστοποίηση», την έστησε μέσω θυγατρικής της στο Λουξεμβούργο, ενώ η Google μέσω θυγατρικής της στην Ιρλανδία.

Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Μάργκαρετ Χοτζ, η οποία προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει το σκάνδαλο, δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ότι οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της εταιρικής φοροαποφυγής έχει τεράστια διακομματική υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ έχει μεγάλη στήριξη και από την κοινή γνώμη. Η Χοτζ αναφέρθηκε στο επιχείρημα της κοινωνικής προσφοράς των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας που επικαλούνται είναι ένα ανόητο επιχείρημα. Και άλλες επιχειρήσεις βγάζουν κέρδη στη Βρετανία και φορολογούνται γι' αυτά. Κι αυτές απασχολούν Βρετανούς...» τόνισε η βρετανίδα βουλευτής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού και του γαλλικού Τύπου, τα λογιστικά συστήματα με τα οποία γλιτώνουν φόρους οι τρεις εταιρείες δεν τα εφαρμόζουν μόνο στη Βρετανία αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οπως αναφέρει η γαλλική «Φιγκαρό», οι φορολογικές υπηρεσίες της Γαλλίας διεκδικούν από την Amazon μη καταβληθέντες φόρους ύψους 252 εκατ. ευρώ. Το κουβάρι της «φορολογικής βελτιστοποίησης» τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: