"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΙΝΑ: Nέα βιομηχανική επανάσταση με τα Ρομπότ να αντικαθιστούν τα εργατικά χέρια


Η γήρανση του πληθυσμού που έχει επιφέρει η 30χρονη κινεζική πολιτική του ενός παιδιού και η αύξηση του μισθολογικού κόστους ως συνέπεια της έλλειψης χειρωνακτών εργατών νεαρής ηλικίας οδηγούν με ταχύτατους ρυθμούς στην αντικατάσταση της ανθρώπινης από την αυτοματοποιημένη εργασία.

Αίσθηση προκάλεσε πριν από έναν χρόνο η ανακοίνωση της ταϊβανέζικης Foxconn, η οποία παράγει εξαρτήματα και συσκευές για εταιρείες- κολοσσούς, όπως η Apple, η Sony και η Nokia, και «απασχολεί» 10.000 ρομπότ για να εκτελούν απλές εργασίες, όπως η συναρμολόγηση και η βαφή. Αποφασισμένη να απαλλαγεί από όσο το δυνατό περισσότερους εργαζομένους που με τις κινητοποιήσεις τους πέτυχαν έως και 70% αύξηση, ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει στο δυναμικό της περίπου ένα εκατομμύριο νέα ρομπότ έως το 2014, τα οποία εκτιμάται ότι θα περιορίσουν κατά το ήμισυ τις θέσεις εργασίας για ανθρώπους.

Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένο φαινόμενο, αφού μέχρι το 2014 εκτιμάται και ότι η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως. Εκτός από την προτίμηση των βιομηχανιών στην αυτοματοποιημένη εργασία, το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο στη χώρα, οι νόμοι που περιορίζουν τις γεννήσεις και η βελτιωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έχουν δραματικές συνέπειες στη φύση του εργατικού δυναμικού. Το 2000 υπήρχαν έξι πολίτες σε παραγωγική ηλικία για κάθε άτομο άνω των 6 ετών, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί σε δύο μέσα σε 20 χρόνια.

Οι σημερινοί νέοι Κινέζοι, σαφώς περισσότερο μορφωμένοι από τις προηγούμενες γενιές, ενδιαφέρονται λιγότερο για χειρωνακτικές εργασίες και αναζητούν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα τους επιτρέψουν να φροντίσουν και τους γονείς τους. Ετσι, οι κενές θέσεις εργασίας προορίζονται για ρομπότ.

Ηδη η Κίνα χαρακτηρίζεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ρομπότ («τζικιρέν» στα κινεζικά, που σημαίνει «μηχανικοί άνθρωποι») στον κόσμο. Για την ώρα όμως βρίσκεται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη με 21 ρομπότ για κάθε 10.000 εργάτες, την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 55, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Ιαπωνία είναι 339 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους και στη Γερμανία 251.

Δεν υπάρχουν σχόλια: