"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΡΑΔΟΞΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Πολυτελες "ξενοδοχείο" για να κάνουν διακριτικό σέξ οι... σκύλοι - 50 ευρώ ανά πήδημα το κόστος ...

(photo: Ηλίθια ιδιοκτητρια σκύλου  στη χώρα με τις φαβέλες,  έτοιμη να πληρώσει 50 ευρώ για να πηδήξει διακριτικά και ρομαντικά  ο μπούλης της... Ρε ουστ ρε ξεφτίλες)

ΤΟΥ SIMON ROMERO / THE NEW YORK TIMES

Καθρέφτες στα ταβάνια σε σχήμα καρδιάς, χοντρές κουρτίνες για να μη μπαίνει το δυνατό φως της ημέρας, κόκκινα στρώματα. Το νέο οίκημα στο Μπέλο Οριζόντε προσφέρει ανέσεις που οι απαιτητικοί πελάτες περιμένουν ούτως ή άλλως από ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Η Βραζιλία άλλωστε είναι πρωτοπόρος σε αυτά τα παλάτια  της ηδονής. Πόλος έλξης για τα ζευγάρια που θέλουν να βρεθούν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία φέρουν ονόματα όπως «Αψέντι» ή «Αλλοθι» και σχεδιασμό που παραπέμπει σε μεσαιωνικά κάστρα ή την αμερικανική Αγρια Δύση. Το καινούργιο ξενοδοχείο όμως έχει έναν ακόμη λόγο παραπάνω που είναι απομακρυσμένο: απευθύνεται αποκλειστικά σε σκύλους.
 
Το μοτέλ σκύλων είναι μια καινοτομία της Animalle Mundo Pet, μιας βραζιλιάνικης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά κατοικιδίων με οκτώ καταστήματα στο Μπέλο Οριζόντε, μια πόλη 2,4 εκατ. κατοίκων στη Νοτιοανατολική Βραζιλία. Στην πληθώρα των πολυτελών υπηρεσιών περιλαμβάνονται μπίρες με άρωμα βοδινού (χωρίς αλκοόλ), σπα με ιαπωνικό λουτρό οφούρο, και εμφανίσεις για σκύλους στα χρώματα των τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων, της Ατλέτικο Μινέιρο και της Κρουζέιρο.
 
«Λατρεύω τη ρομαντική αίσθηση που αποπνέει αυτό το ξενοδοχείο», λέει η 43χρονη Αντρέια Κφούρι, μάνατζερ σε εταιρεία τεχνολογίας. Το είδε στα κλεφτά πριν από λίγες μέρες, ένα πρωινό που είχε βγει μαζί με τον σύζυγό της για να ψωνίσουν ρούχα για το γιορκσάιρ τεριέ τους, τον Χάρλεϊ. Φανατικοί των μοτοσυκλετών, εκείνο το πρωινό έκαναν αγορές της τάξεως των 500 δολαρίων από το κατάστημα της Harley Davidson μόνο για τον «μικρούλη» τους. «Σίγουρα θα τον φέρω όταν έρθει η εποχή να ζευγαρώσει. Είναι πολύ μάτσο άνδρας και σε αυτό το μέρος θα έχει σουξέ», προσθέτει χαμογελώντας.   
 
Η αλήθεια είναι πως δεν έχει σημασία εάν σκύλοι σαν τον Χάρλεϊ έχουν ανάγκη από ρομαντικές σουίτες για να ζευγαρώσουν. Σημασία έχει ότι αρέσει στους ιδιοκτήτες τους η ιδέα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περίπου 50 ευρώ για ένα ραντεβού, το οποίο κανονίζει η εταιρεία. Εάν τα πράγματα δεν πάνε κατ' ευχήν, ορισμένοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν ακόμη και για τεχνητή γονιμοποίηση - άλλη μία από τις πολλές υπηρεσίες της Animalle.
 
Η ατμόσφαιρα στο πολυκατάστημα του Μπέλο Οριζόντε, με 35 υπαλλήλους προσωπικό συν τους εξωτερικούς κτηνιάτρους, φέρνει στην επιφάνεια δύο φαινόμενα: αφενός τον αυξανόμενο αριθμό των κατοικιδίων στη Βραζιλία των περίπου 36 εκατ. κατοίκων και αφετέρου τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, έπειτα από χρόνια οικονομικής ανάπτυξης και την επικράτηση νέων δημογραφικών δεδομένων. Παρόμοια καταστήματα απολαμβάνουν τεράστια επιτυχία και σε άλλες μεγάλες βραζιλιάνικες πόλεις: στο Σάο Πάολο  εγκαινιάστηκε πρόσφατα ένα δημόσιο νοσοκομείο για σκύλους και γάτες, ενώ κάποιοι πλαστικοί χειρουργοί κάνουν τώρα μπότοξ και σε σκύλους.

Τη δεκαετία του '90, στη Βραζιλία εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας. Εκτοτε το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, φθάνοντας - σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας - περίπου τα 10.700 δολάρια τον χρόνο. Το γεγονός αυτό δίνει το περιθώριο στους πολίτες να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για κατοικίδια. Παράλληλα, οι οικογένειες έχουν γίνει μικρότερες. Αυτή τη στιγμή, ο ρυθμός γονιμότητας είναι ίσως και μικρότερος από 1,9 παιδιά σε κάθε Βραζιλιάνα, από 2,5 στη δεκαετία του '90. Πρόκειται για έναν ακόμη παράγοντα που ερμηνεύει γιατί οι σκύλοι έχουν αποκτήσει άλλη βαρύτητα στα βραζιλιάνικα σπίτια, όπως επίσης και το ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής (στα 73 χρόνια από τα 67), αφού οι άνθρωποι που επιλέγουν τα κατοικίδια για συντροφιά τώρα ζουν περισσότερο.
 
Είναι όμως και η νέα μεσαία τάξη της Βραζιλίας που έχει οδηγήσει στην ταχεία ανάπτυξη των υπηρεσιών για σκύλους. Σε ορισμένους τομείς, η χώρα της Νότιας Αμερικής ξεπερνά ακόμη και τις ΗΠΑ και άλλες εύπορες χώρες. Για παράδειγμα, η Βραζιλία είναι πρώτη στην κατά κεφαλήν ιδιοκτησία μικρόσωμων σκύλων (κάτω από 10 κιλά), αριθμώντας συνολικά σχεδόν 20 εκατομμύρια σκυλάκια.

Στο ξενοδοχείο, που άνοιξε τις πύλες του στους σκύλους τον περασμένο Ιούλιο, η 28χρονη Ντανιέλα Γκιμαράες Λούρες επένδυσε μαζί με τον αδελφό της ένα εκατ. δολάρια. «Είχα κουραστεί από τη δικηγορία και παράλληλα έβλεπα πως η αγορά κατοικιδίων εκτοξευόταν», λέει εξηγώντας πώς πήρε την απόφαση να ανοίξει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Η 24χρονη φοιτήτρια ψυχολογίας Τζουλιάνα Λίμα, η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό των δωματίων και το μπάνιο των σκύλων, την επιβεβαιώνει. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, λέει, έστω και αν ακόμη δεν είναι σαφές εάν κάποιο από τα ερωτευμένα ζευγάρια δημιούργησε τελικά… καλούς απογόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: