"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΑΔΑ: Oι αντιμνημονιακές δυνάμεις ήρθαν για να μείνουν


Όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο 37χρονος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους την Κυριακή το βράδυ, δεν μπορούσε να κρύψει τα ανάμικτα συναισθήματά του.
Το 27% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του το καθιστούσε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Το ποσοστό ήταν εξαπλάσιο από το αντίστοιχο που είχε επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009. Και όμως η τεράστια προσοχή που έπεσε πάνω στον Τσίπρα και στην αντι-μνημονιακή του στάση τον περασμένο μήνα είχε ανεβάσει τις προσδοκίες μεταξύ των μελών του κόμματος τόσο ψηλά που η δεύτερη θέση φάνηκε σχεδόν σαν ήττα. «Φτάσαμε στην πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό», είπε ο Τσίπρας.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά να γιορτάσει.
 
Ενώ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε ένα κόμμα του περιθωρίου συγκροτημένο από ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, από οικολόγους και φεμινιστές ως μαρξιστές και σοσιαλδημοκράτες, το ίδιο κόμμα σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε μία εκλεπτυσμένη και συνεκτική δύναμη. Αφού εξέπληξε το πολιτικό στερέωμα της Ελλάδας κερδίζοντας το 17% των ψήφων στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι δεν είχε ούτε την κομματική δομή ούτε την οργάνωση για να αντιμετωπίσει την πρόσθετη πίεση. Οι αριστεροί σταδιακά συσπειρώθηκαν, έκαναν το μήνυμά τους πιο συνεκτικό και επέδειξαν συνέπεια στις επαφές τους και εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Ο Τσίπρας, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια έδινε συνεντεύξεις σε σχολικά περιοδικά, τώρα πρωταγωνιστούσε στις δικές του συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες προσέρχονταν παλιοί και έγκριτοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Η εμπειρία αυτή θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τη στάση που χρειάζεται καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
 
 
Οι αριστεροί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη δοκιμασία. Η κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται σχηματιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, to ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει με τα μέτρα λιτότητας και τις αμφιλεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η πώληση δημόσιας περιουσίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενθαρρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε μέσω διαδηλώσεων ή προσπαθώντας να ενισχύσει τους δεσμούς με τα εργατικά σωματεία.

Το κόμμα του Τσίπρα, ωστόσο, θα πρέπει να βαδίσει σε τεντωμένο σκοινί.
Ενώ οι Έλληνες είναι εξαντλημένοι από τα μέτρα λιτότητας, είναι επίσης κουρασμένοι από την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας τους. Επιθυμούν τη σταθερότητα και είναι σταθερά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Αν ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρηθεί ως ένα κυνικό τέχνασμα για χάιδεμα αυτιών και συγκέντρωση ψήφων, οι αριστεροί μπορεί να αντιμετωπίσουν μία μη αναμενόμενη αντίδραση από μερικούς από τους Έλληνες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Με μία μη δοκιμασμένη κυβέρνηση συνασπισμού να πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα να πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να αναζητήσει ένα τρόπο εξόδου από την ύφεση που ολοένα βαθαίνει, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν ένα δώρο για τον Τσίπρα και τα στελέχη του.
Έχουν το πλεονέκτημα της ένθερμης υποστήριξης χωρίς την ευθύνη της κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι η τελευταία φορά που ακούμε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: