"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι φόβοι των ΗΠΑ, ο ρόλος της Κίνας και το μέλλον της ΕΕ --- 3 σενάρια για τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο

Οι επιπτώσεις από την κρίση χρέους της ευρωζώνης ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και απειλούν να ταράξουν την παγκόσμια οικονομική ισσοροπία. 

Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πλήξει την κατανάλωση και τις εισαγωγές προϊόντων από τις μεγάλες παραγωγικές χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας έχει αρχίσει να υποχωρεί ανησυχητικά. Επιπλέον, η κρίση χρέους υπονομεύει την εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα, παγκόσμια, χρηματοπιστωτική κρίση, παρόμοια με αυτήν που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση αναμφίβολα θα πλήξει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει τους Ευρωπαίους να ενεργήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει έναν πρόσθετο λόγο να ανησυχεί εν όψει των αμερικανικών εκλογών του προσεχούς φθινοπώρου. Τυχόν επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη θα έχει συνέπειες στην αμερικανική αγορά εργασίας και στην απασχόληση, που αποτελεί μείζον θέμα της προεκλογικής περιόδου.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του γιγαντιαίου sovereign fund (κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου) της Κίνας εκτίμησε ότι το ρίσκο διάσπασης της ευρωζώνης αυξάνεται και για τον λόγο αυτόν προχωρεί σε μειώσεις των τοποθετήσεών του στην περιοχή τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα. «Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πλήξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και αυτό με τη σειρά του θα πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας» δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ.
Η Κίνα ζήτησε μάλιστα από βασικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας, να καταρτίσουν σχέδια για τη διαχείριση των πιθανών οικονομικών κινδύνων που θα προκληθούν από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ οικονομολόγοι ξένων οίκων σημείωναν ότι αν λάβει χώρα μια ελληνική έξοδος, είναι πιθανόν να ακολουθήσει κύμα πανικού, καθώς ακόμη και οι απλοί πολίτες θα αποφασίσουν ότι ένα ευρώ σε ιταλική ή ισπανική τράπεζα σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιο με ένα ευρώ σε γερμανική τράπεζα.
«Καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εξαπλώνεται με σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η διεθνής νομισματική σταθερότητα βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των αβεβαιοτήτων σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο των τριών βασικών νομισμάτων (ευρώ, δολάριο και γουάν) και των πολιτικών επιλογών, που μπορούν να μεταβάλουν ριζικά τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου και κινήσεων κεφαλαίων» τονίζει σε ανάλυσή της η εταιρεία Deloitte, η οποία θεωρεί ότι η ευρωζώνη πλήττεται από την αδύναμη δομή διακυβέρνησης, οι ΗΠΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό ζήτημα και η Κίνα πρέπει να επιλύσει συστημικές αδυναμίες στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα αν θέλει η διεθνής σημασία του γουάν να αυξηθεί.
Η Deloitte κατάρτισε σχετικά τρία σενάρια: 

 
1. Εγκατάλειψη της παγκοσμιοποίησης. Οι δημοσιονομικές προκλήσεις στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, καθώς αναπτύσσεται πολιτική εσωστρέφεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τη μείωση της ζήτησης για εξαγωγές, που πλήττει την Κίνα. Ως αποτέλεσμα το εμπόριο και οι χρηματοοικονομικές ροές περιορίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και οι χώρες στρέφουν την προσοχή τους στους περιφερειακούς οικονομικούς δεσμούς. 
2. Εξισορρόπηση Κίνας και ΗΠΑ. Το σενάριο αυτό εξετάζει την πιθανότητα σταδιακής διάλυσης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης και ανάδειξης των ΗΠΑ και της Κίνας σε κυρίαρχες δυνάμεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή χαλάρωση των ανισορροπιών μεταξύ των δύο αυτών χωρών, καθώς η Κίνα θα μετεξελιχθεί σε καταναλωτική οικονομία. 
3. Ενας κόσμος δύο ταχυτήτων. Η Ευρώπη προχωρεί σε επιτυχείς μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική ένωση. Οι αγορές επικεντρώνονται στη μη βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Ενθαρρυμένη από την ισχυρή ανάπτυξη, η Κίνα επιδιώκει ενεργά τη χρήση του γουάν για το εμπόριο μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται μια εναλλακτική νομισματική τάξη με το γουάν στον πυρήνα της.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: