"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA: Το γαϊτανάκι των προσλήψεων

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ακρως αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά για τις αιτίες που το Μνημόνιο «ναυάγησε» και η χώρα έχει βυθιστεί σε μη αναστρέψιμη, προς το παρόν, ύφεση, είναι τα όσα καταγράφονται στην έκθεση της μόνιμης αντιπροσωπίας της τρόικας στην Αθήνα για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ προκύπτει πως έγιναν 70.000 προσλήψεις τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή το 2010 και το 2011 και ενώ οι αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης, ήταν πολλές δεκάδες χιλιάδες, τελικά στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα η συρρίκνωση του προσωπικού είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.

Η έκθεση μάλιστα αποκαλύπτει «πάρτι» προσλήψεων στους ΟΤΑ, στην υγεία, στην αστυνομία και τον πολιτισμό, ενώ κάποιες προσλήψεις χαρακτηρίζονται ως απροσδιόριστες.

Το αποτέλεσμα είναι πως πάνω από 1,13 εκατ. άτομα εξακολουθούν να υπηρετούν σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ και των ένστολων με την τάση ενίσχυσης του προσωπικού να είναι μάλλον αυξητική παρά μειωτική.

Όλα τα παραπάνω τα ανέφερα για να γίνει κατανοητό πόσο «δούλεμα» μας έριξε η κυβέρνηση Παπανδρέου και οι δήθεν «πετυχημένοι» υπουργοί της. Αποδεικνύεται επίσης γιατί ο Ευάγγ. Βενιζέλος δεν ήθελε οι δήθεν «πετυχημένοι» να μπουν στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Εκείνο που δεν αποκαλύπτεται είναι εάν ο νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να διερευνήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου για τα πεπραγμένα της. Δεν νομίζω ότι επαρκεί η πολιτική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.

Χρειάζεται να υπάρξει και αναζήτηση ευθυνών για τα πρόσωπα εκείνα, που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, συνειδητά ή και ασυνείδητα συνέβαλαν στη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών της και βέβαια στον πλήρη εκτροχιασμό των προβλέψεων για επαναφορά σε καθεστώς ανάπτυξης.

Υπάρχει όμως και το διά ταύτα και η κυβέρνηση Σαμαρά επιβάλλεται να δει και την επόμενη ημέρα. Πώς όμως θα δεις την επόμενη ημέρα, όταν η τρικομματική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

Δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά θα συνεχίσει το έργο του Γ. Παπανδρέου, που τελικά έκανε ό,τι λιγότερο μπορούσε στο πεδίο της συρρίκνωσης του Δημοσίου και της πραγματοποίησης εκτεταμένων αποκρατικοποιήσεων;

Δυστυχώς πιστεύω ότι φτάνουμε πλέον στο χρονικό σημείο, που και απολύσεις δεκάδων χιλιάδων θα γίνουν στο Δημόσιο και δεν θα μπορούν να αποτραπούν. Παράλληλα, κατά τη γνώμη μου, όλων των ειδών οι προσλήψεις στο Δημόσιο χρειάζεται να «παγώσουν» πλήρως για δύο χρόνια.

Για τις ανάγκες της Παιδείας και της Υγείας, να αξιοποιηθούν όπου είναι δυνατόν οι μετατάξεις και αν αυτό δεν είναι εφικτό, ας καλυφθεί το θέμα εκ των ενόντων. Για τους ΟΤΑ, αν δεν μπορούν να μαζέψουν τα σκουπίδια μόνοι τους γιατί χρειάζονται έξτρα προσωπικό, ας δώσουν μέρος του όλου έργου σε ιδιώτες.

Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται το γαϊτανάκι των προσλήψεων στο Δημόσιο και την ίδια στιγμή να επιβάλλονται απίστευτοι φόροι ή να αφήνεται στην τύχη του ο ιδιωτικός τομέας με πάνω από 600 χιλ. νέους ανέργους. Να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, να μειωθούν ισόποσα οι δαπάνες και να συρρικνωθούν οι φόροι για να μπορέσει η οικονομία και η κατανάλωση να ανασάνει, ειδάλλως η ύφεση δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από τη χώρα.

Τέλος, εύχομαι ο κ. Σαμαράς να μην έχει δεσμευτεί απέναντι στον κ. Βενιζέλο πως δεν θα αναζητήσει τυχόν ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Γιατί τότε ο κ. Σαμαράς θα χάσει το όποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει και η κυβέρνησή του θα αποτελέσει έναν ακόμη «κρίκο» στο κουκούλωμα ευθυνών στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: