"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος (Βιετναμ) αλλά αυτή τη φορά με τη συγκατάθεση του θύματος

Toυ ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τέσσερις δεκαετίες από τότε που έφυγαν ταπεινωμένοι αφήνοντας πίσω τους έναν βρώμικο πόλεμο και πολλά θύματα, οι αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται και πάλι να πουν «Καλημέρα Βιετνάμ». Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος αλλά αυτή τη φορά με τη συγκατάθεση του θύματος. Το αμερικανικό Ναυτικό σκοπεύει να ξανανοίξει τις βάσεις του στο Βιετνάμ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εγκαταστήσει τις δυνάμεις του στον κόλπο Καμ Ραν, απ' όπου είχε ενορχηστρώσει τις πιο αιματηρές επιθέσεις του στον βρώμικο πόλεμο.  
Αλλά όλα αυτά φαίνεται να είναι περασμένα ξεχασμένα. Ο στρατηγός Βου Τσιεν Τανγκ είχε παραδώσει με ένα πλατύ χαμόγελο ένα άλμπουμ με αναμνηστικές φωτογραφίες στον επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα στην πρώτη επίσημη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στο Βιετνάμ μετά τον πόλεμο.
Οι δύο χώρες έχουν σήμερα απέναντί τους έναν κοινό εχθρό: οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Ειρηνικό Ωκεανό απέναντι σε μια Κίνα που εκτός από οικονομική δύναμη σκοπεύει να γίνει και στρατιωτική. Το Βιετνάμ, από την πλευρά του, φοβάται τις επεκτατικές διαθέσεις της Χώρας του Δράκου, η οποία κοιτάζει με αυξημένο ενδιαφέρον ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.  
Στο λυκαυγές μιας νέας εποχής για την παγκόσμια ισορροπία, το Πεντάγωνο επανασχεδιάζει τον χάρτη της πιθανής ναυμαχίας, μετακινώντας το 60% των ναυτικών του δυνάμεων στον Ειρηνικό και αφήνοντας το υπόλοιπο 40% στον Ατλαντικό. Κάτω από αυτό το πρίσμα κι έναν χρόνο μετά την υπογραφή των στρατιωτικών συμφωνιών με το Ανόι, η «ανακατάληψη» των βάσεων θεωρείται απαραίτητη για την Ουάσιγκτον.

Κανείς δεν ξεχνά, πάντως, ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη επιχείρηση. «Τα μέρη αυτά παραμένουν συνδεδεμένα με μια πρόσφατη περίοδο της Ιστορίας», δηλώνει στην «Ουάσιγκτον Ποστ» αμερικανός αξιωματούχος. «Για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση πρέπει να χειριστούμε με σωστό τρόπο τα σύμβολα», προσθέτει. Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Μάρτιν Ντέμπσεϊ δίνει τη δική του εκδοχή: «Ασφαλώς δεν θα κυκλοφορούμε με τα σακίδια γεμάτα αμερικανικές σημαίες ψάχνοντας να βρούμε μέρη για να τις καρφώσουμε. Θέλουμε να χτίσουμε μια συμμαχία με αυτές τις χώρες, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την παρουσία μας στην κατεύθυνση των κοινών συμφερόντων».  
Εκτός από το Βιετνάμ, στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη, οι οποίες ανησυχούν για τις εδαφικές διεκδικήσεις που προβάλλει η Κίνα, επικαλούμενη ακόμη και παλαιότατα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: