"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Google και Apple με τη χρήση υψηλης ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ τεχνολογίας φέρνουν τον "Μεγάλο Αδελφό" ΜΕΣΑ στο σπίτι μας!

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ...
Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μεγάλος Αδελφός μπαίνει σε αεροπλάνα και ελικόπτερα, απογειώνεται και πετάει πάνω από τα κεφάλια μας. Οχι για να μας… ψεκάσει, αλλά για να μας φωτογραφίσει, ακόμη και σε ιδιωτικές μας στιγμές - όπως όταν ποτίζουμε τα λουλούδια στο μπαλκόνι ή όταν βγάζουμε τα σκουπίδια.
Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας έχουν σημάνει συναγερμό για τα σχέδια της Google και της Apple να χρησιμοποιήσουν κατασκοπευτική τεχνολογία προκειμένου να φωτογραφίσουν από αέρος σπίτια και ανθρώπους.

Οι εξελιγμένες συσκευές φωτογράφισης που φέρουν τα αεροσκάφη των δύο εταιρειών έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώνουν ακόμη και τις πιο αδιόρατες λεπτομέρειες ενός κτίσματος ή του προσώπου ενός ανθρώπου.

Η Google και η Apple αναπτύσσουν - ανταγωνιστικές μεταξύ τους - υπηρεσίες χαρτογράφησης νέας γενιάς. Αυτές τις ημέρες σαρώνουν κάθε γωνιά του πλανήτη, με σκοπό να τροφοδοτήσουν με τις εικόνες που λαμβάνουν τις εφαρμογές τους: τα Google Earth και Google Maps, που ήδη λειτουργούν από την Google, και τη νέα αντίστοιχη εφαρμογή που σχεδιάζει η Apple, με σκοπό να «απεξαρτηθεί» πλήρως από τον αντίπαλό της.

Χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν, οι αεροφωτογραφίες θα είναι τόσο λεπτομερείς ώστε θα μπορούν να απεικονίσουν με ευκρίνεια αντικείμενα μήκους ακόμη και 10 εκατοστών.


Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα συλλαμβάνονται από τον φωτογραφικό φακό θα είναι ευδιάκριτα. Εάν οι φωτογραφίες δεν αλλοιωθούν, ώστε τα πρόσωπα να μην είναι αναγνωρίσιμα, τότε πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες κινδυνεύουν να αντικρίσουν ξαφνικά τον εαυτό τους στο Ιντερνετ, σε στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους.

«Εντός του καλοκαιριού θα λανσάρουμε μια υπηρεσία με νέες τρισδιάστατες εικόνες από επιλεγμένες αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Μέσα στους επόμενους μήνες η υπηρεσία θα επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις. Μέχρι το τέλος του 2012 στοχεύουμε να έχουμε τρισδιάστατη κάλυψη σε μητροπολιτικές περιοχές με συνολικό πληθυσμό 300 εκατομμυρίων»,
ανέφερε το γραφείο Τύπου της Google, .

Ωστόσο, τα στελέχη της εταιρείας αρνήθηκαν να διευκρινίσουν αν η υπηρεσία θα λειτουργήσει και στην Ελλάδα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κοινωνία του Μεγάλου Αδελφού.

Η προστασία της ιδιωτικότητας κινδυνεύει να θυσιαστεί στον βωμό ενός εμπορικού αγώνα,
σχολίασε ο Νικ Πικλς, διευθυντής της βρετανικής οργάνωσης προστασίας προσωπικών δεδομένων Big Brother Watch.

«Η επόμενη γενιά χαρτών μπαίνει μέσα στον κήπο μας. Δεν θα μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία χωρίς να ανησυχείτε ότι τα αεροπλάνα της Apple ή της Google πετάνε πάνω από το κεφάλι σας τραβώντας φωτογραφίες»,
δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ».

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ορίζει ότι για να αναρτηθούν στο Ιντερνετ φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα ανθρώπων, πρέπει προηγουμένως να έχει ζητηθεί η συναίνεσή τους.

Η Google αλλοιώνει πρόσωπα και πινακίδες αυτοκινήτων πριν τα αναρτήσει στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, πρόσφατα έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων όταν εμφάνισε φωτογραφία ενός Γάλλου ο οποίος ουρούσε στην αυλή του σπιτιού του.


Ανάλογη «γκάφα» είχε κάνει και το 2009, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία ενός Λονδρέζου (τα χαρακτηριστικά του οποίου ήταν εμφανή) την ώρα που έβγαινε από ένα σεξ σοπ.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΑΣ.  
Τα φωτογραφικά αεροπλάνα της Google και της Apple προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις και στις ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον των δύο εταιρειών, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου παραβίαση της ιδιωτικότητας».


Σε ξεχωριστές επιστολές που απέστειλε στην Apple και στην Google, ο γερουσιαστής εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα υπό προώθηση σχέδια ψηφιακής χαρτογράφησης, καταγγέλλοντας τη χρήση φωτογραφικής τεχνολογίας που έχει τη δυνατότητα να απεικονίζει αντικείμενα μεγέθους ακόμη και 10 εκατοστών.


Η Apple και η Google «χρησιμοποιούν κατασκοπευτικά αεροπλάνα στρατιωτικών προδιαγραφών, που μπορούν να διαπερνούν παράθυρα και να τραβούν λεπτομερείς φωτογραφίες από τις ιδιωτικές δραστηριότητες των ανθρώπων»,
αναφέρεται στις επιστολές.

«Θέλω να διασφαλίσω ότι η Apple και η Google αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικές είναι οι ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στις αυλές πολιτών», δήλωσε ο κ. Σούμερ.

«Το μπάρμπεκιου ή η ηλιοθεραπεία στην αυλή του σπιτιού μας δεν πρέπει να θεωρείται δημόσιο γεγονός. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από το άγχος ότι ένας τεχνολογικός ηδονοβλεψίας παραβιάζει την ιδιωτική τους ζωή όταν βρίσκονται στο σπίτι τους»,
πρόσθεσε.

Μέλη της ομάδας του γερουσιαστή συναντήθηκαν με στελέχη των δύο εταιρειών, στα οποία τόνισαν μετ' επιτάσεως την ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.

Το γραφείο του γερουσιαστή σκοπεύει στο προσεχές μέλλον να απευθυνθεί στη Microsoft και σε άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν παρόμοιες τεχνολογίες, ζητώντας τους εγγυήσεις ότι δεν θα παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης στα 500 μέτρα
Τα φωτογραφικά αεροπλάνα της Google έχουν πιάσει ήδη δουλειά σε πόλεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ η Apple εξαγόρασε πρόσφατα μια εταιρεία που χρησιμοποιεί την επίμαχη κατασκοπευτική τεχνολογία, έχοντας τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες σε τουλάχιστον 20 σημεία του κόσμου.

Η Google θα χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα για να δημιουργήσει τρισδιάστατους χάρτες με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που υπάρχουν τώρα στις δορυφορικές φωτογραφίες της υπηρεσίας Google Earth.

Η τεχνολογία χαρτογράφησης που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα η Google βασίζεται σε αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε ιδιαίτερα χαμηλή ανάλυση. Ετσι, όταν οι χρήστες ζουμάρουν στην εικόνα, οι λεπτομέρειές της χάνονται και η φωτογραφία παραμορφώνεται.

Στόχος της Google, η οποία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τους τρισδιάστατους χάρτες της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι να καταρτίσει έναν «ψηφιακό χάρτη» του κόσμου. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι πετάτε πάνω από την πόλη σχεδόν σαν να ήσασταν στο προσωπικό σας ελικόπτερο», δήλωσε ο διευθυντής του Google Earth Πίτερ Μπιρτς, ο οποίος συνέκρινε το εγχείρημα με «τα φτερά του Σούπερμαν».

ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. 
Από την άλλη, οι κάμερες της Apple είναι τόσο ισχυρές ώστε μπορούν να τραβούν ευκρινείς φωτογραφίες μέσα σε σπίτια, «διαπερνώντας» φεγγίτες και παράθυρα! Η τεχνολογία με την οποία έχουν κατασκευαστεί είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται από τις μυστικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό τρομοκρατικών στόχων στο Αφγανιστάν.

Κάθε αεροπλάνο είναι εξοπλισμένο με πολλαπλές κάμερες που μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από κάθε πιθανή οπτική γωνία, οι οποίες στη συνέχεια ενώνονται, δημιουργώντας τρισδιάστατες εικόνες.

Οι φωτογραφίες λαμβάνονται από ύψος περίπου 487 μέτρων, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο έδαφος είναι σχεδόν απίθανο να συνειδητοποιήσουν ότι φωτογραφίζονται.

Οι κάμερες μπορούν ακόμη να εγκατασταθούν σε ελικόπτερα και σε τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.

Πρόσφατα η Apple ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα εγκαταλείψει το Google Maps, εφαρμογή που μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί σε όλες τις συσκευές της. Το λογισμικό που αναπτύσσει θα περιλαμβάνει πλοήγηση ακριβείας στους δρόμους και φωνητικές οδηγίες. Η Apple εξαγόρασε πέρυσι τη C3 Technologies, μια εταιρεία τρισδιάστατων χαρτογραφήσεων που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας αμυντικών συστημάτων Saab.

Υποκλοπές προσωπικών δεδομένων από τη διπλανή πόρτα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google έρχεται αντιμέτωπη με κατηγορίες περί παραβίασης της ιδιωτικότητας.

Τον Μάιο του 2010 είχε αποκαλυφθεί ότι τα οχήματα της υπηρεσίας Street View της Google (η οποία προβάλλει πανοραμικές φωτογραφίες δρόμων και κτιρίων) υπέκλεπταν επί τρία χρόνια προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων χρηστών του Διαδικτύου από όλον τον κόσμο, μέσα από οικιακά δίκτυα Wi-Fi.

Η Google είχε υποστηρίξει ότι η συλλογή των προσωπικών δεδομένων γινόταν «κατά λάθος» από έναν υπάλληλό της. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ είχε αποκαλύψει ότι ο εν λόγω υπάλληλος είχε κατασκευάσει το λογισμικό υποκλοπής εν γνώσει των προϊσταμένων του.

Στην Ελλάδα το Street View έχει απαγορευθεί από το 2009, με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η υπόθεση παραμένει ανοικτή για τις Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Τον περασμένο Μάιο προέκυψαν νέοι μπελάδες για τη Google, μετά την εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου της εταιρείας, η οποία επιτρέπει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων χρηστών και την αξιοποίησή τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Το θέμα είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία προειδοποίησε ότι «οι νέοι κανόνες της Google δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: