"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Είκοσι χρόνια «υπό κατασκευήν» το Κτηματολόγιο

Του Γιωργου Λιαλιου

Η γραφειοκρατία βάζει φρένο στο Κτηματολόγιο. Παρότι η ολοκλήρωσή του μέχρι το 2020 είναι πλέον «μνημονιακή υποχρέωση» και κανονικά το έργο έπρεπε να «τρέχει», η πρόοδός του εξακολουθεί να παρεμποδίζεται αδικαιολόγητα από το προβληματικό σχήμα οργάνωσής του. Χαρακτηριστικό είναι ότι για μια απλή υπόθεση, όπως ο ορισμός των επιτροπών που εξετάζουν τις ενστάσεις, χρειάζεται η σύμπραξη ή συναίνεση πέντε διαφορετικών φορέων, με αποτέλεσμα πολύμηνες καθυστερήσεις.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της προσπάθειας δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου στην Ελλάδα, μόλις το 7% της χώρας έχει κτηματογραφηθεί. Ακόμα 27% της χώρας θα καλυφθεί από προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί και βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, ενώ οι διαγωνισμοί για την κτηματογράφηση του υπολοίπου 66% της χώρας πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. 

Ωστόσο, παρότι τεχνικά το Κτηματολόγιο έχει βελτιωθεί (αποδεικνύεται από τα μικρά ποσοστά ενστάσεων που υποβάλλουν οι πολίτες), οι ταχύτητές του εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες του αναγκαίου. Κύρια αιτία; Το αναίτια περίπλοκο οργανωτικό του σχήμα. 

«Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, μάς πρότειναν ένα σχήμα σαν το δικό τους, με μια εταιρεία του Δημοσίου που εποπτεύεται από μια ανεξάρτητη αρχή. Σήμερα εμείς έχουμε την Κτηματολόγιο Α.Ε., τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) και τα υποθηκοφυλακεία, ενώ πολλές αποφάσεις μας εξαρτώνται και από τα υπουργεία και άλλους φορείς», εξηγεί  ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε., κ. Απόστολος Αρβανίτης. 
«Να σας δώσω ένα παράδειγμα των προβλημάτων που αυτό προκαλεί. Πρόσφατα ξεκίνησε η β΄ φάση κτηματογράφησης στη Θεσσαλονίκη και έπρεπε να οριστούν 5 επιτροπές ενστάσεων. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από έναν μηχανικό, έναν νομικό και έναν πρωτοδίκη. Ο δικηγορικός σύλλογος και το πρωτοδικείο όρισαν άμεσα τους εκπροσώπους τους. Η Περιφέρεια έκανε ένα μήνα να ορίσει τον μηχανικό. Και ο ΟΚΧΕ, που πρέπει να εγκρίνει τη σύνθεση της επιτροπής, μας είπε ότι θα το κάνει στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο το οποίο... δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα συγκληθεί. Ενα άλλο παράδειγμα: για να εγκρίνουμε το τιμολόγιο για ένα έργο, χρειαζόμαστε υπουργική απόφαση. Αυτές είναι αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές εμπλοκές που καθυστερούν το έργο. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα απλό και ευέλικτο σχήμα όπως το ολλανδικό».

Σοβαρή πηγή καθυστερήσεων είναι και οι άπειρες ενστάσεις που υποβάλλουν οι μελετητικές εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς κτηματογράφησης. «Κάποιες από τις προτάσεις της Κτηματολόγιο Α.Ε. είχαν εισακουστεί και στον ν.4030/11 είχε προβλεφθεί ότι τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης θα κατοχυρώνονται με κριτήριο μόνο τη χαμηλότερη τιμή, όπως ισχύει στην Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή θα μείωνε την ανάθεση μιας μελέτης από τους 30 μήνες στους 17 μήνες. Ωστόσο, για την ενεργοποίηση της απόφασης προβλεπόταν μια κοινή υπουργική απόφαση την οποία το υπουργείο Υποδομών δεν υπέγραψε ποτέ», λέει ο κ. Αρβανίτης.

Προσπαθώντας να βρει μια λύση, η Κτηματολόγιο Α.Ε. ήρθε σε επαφή με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) που με τη σειρά του συνέστησε στα μέλη του φειδώ στις ενστάσεις και στις προσφυγές, με δεδομένο άλλωστε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθούν μελέτες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι... οι παραινέσεις εισακούστηκαν! Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι προσφεύγοντες ενάντια στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη β΄ φάση κτηματογράφησης δήμων της δυτικής Αττικής παραιτήθηκαν των προσφυγών τους και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εξέλιξη του έργου.
Κατά τα λοιπά, η β΄ φάση κτηματογράφησης ξεκινά το επόμενο διάστημα (με δύο χρόνια καθυστέρησης, λόγω προσφυγών) σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας: την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η σύμβαση με τον ιδιώτη που θα αναλάβει τους δήμους Πειραιά και Σάμου, ενώ πριν από λίγες ημέρες με τον ιδιώτη που θα αναλάβει Περιστέρι, Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα. Πρόσφατα εκδικάστηκαν και οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον διαγωνισμό που αφορά τον Δήμο Αθηναίων και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: