IΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ: Πόλεμος πρακτόρων σε όλη την Ασία
Του Κώστα Ράπτη
Έχουν ήδη αρχίσει οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ; Τα περιστατικά που σημειώθηκαν τη Δευτέρα σε Δελχί και Τιφλίδα και την Τρίτη στην Μπανγκόκ υποδεικνύουν ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, η απάντηση είναι θετική και ότι το θέατρο των επιχειρήσεων απλώνεται σε όλη την Ασία. Μάλιστα, το πεδίο στο οποίο εκτυλίσσεται η σύγκρουση πιθανότατα είναι ακόμη ευρύτερο, αν συνυπολογίσουμε τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, με το Μπακού να απελαύνει τον προηγούμενο μήνα δύο Ιρανούς ως ύποπτους για σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών διπλωματών και την Τεχεράνη να κατηγορεί την Κυριακή τον βόρειο γείτονά της ότι έχει μετατραπεί σε καταφύγιο πρακτόρων της Μοσάντ εμπλεκόμενων στις δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.
Η έκρηξη που σημειώθηκε σε διαμέρισμα της Μπανγκόκ, το οποίο είχαν νοικιάσει προ μηνός τρεις άνδρες με ιρανικά έγγραφα (εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο, ο ένας μετά από περιπετειώδη καταδίωξη και εκ νέου χρήση εκρηκτικών που κατέληξε στον ακρωτηριασμό του), συσχετίζεται ήδη από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ταϊλάνδης με «τις εντάσεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή». – αν και τα εκρηκτικά που εντοπίσθηκαν επαρκούσαν, κατά τις ταϊλανδικές αρχές μόνο για να πληγούν μεμονωμένα άτομα (πιθανότατα ισραηλινοί διπλωμάτες) και όχι μαζικοί στόχοι.
«Το Ιράν και οι συνένοχοί του συνεχίζουν να ενεργούν μέσω της τρομοκρατίας και οι τελευταίες επιθέσεις αποτελούν το παράδειγμα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ σε δήλωση του συσχετίζοντας προφανώς το νεώτερο συμβάν με την βομβιστική επίθεση της προηγουμένης στην Ινδία (με τέσσερις τραυματίες) και την απόπειρα επίθεσης στη Γεωργία και εμπλέκοντας εμμέσως και την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολλάχ – η οποία την Κυριακή μνημόνευσε τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του ηγέτη του στρατιωτικού της σκέλους Ιμάντ Μουγνίγια από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δαμασκό.
Σε αντίστοιχους συσχετισμούς προέβη, αν και με πολύ προσεκτικότερες διατυπώσεις, εν αναμονή των συμπερασμάτων των ταϊλανδικών αρχών, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ.
Αν η εκδοχή αυτή αληθεύει, τότε το Ιράν έχει προχωρήσει (στο φόντο, υποθέτει κανείς, των εσωτερικών πολέμων εξουσίας μεταξύ του ανώτατου ηγέτη αγιατολλάχ Χαμενεϊ και του προέδρου Αχμαντινετζάντ) σε μιαν επιλογή απελπισίας, στρέφοντας τα βλέμματα εναντίον του, με ερασιτεχνικές (όπως κρίνονται εκ του αποτελέσματος) επιχειρήσεις, που ενισχύουν την υφιστάμενη τάση διεθνούς απομόνωσής του – σε μία προεκλογική για το Ιράν και τις ΗΠΑ συγκυρία κατά την οποία η Ουάσιγκτον αποθαρρύνει (και με δημόσιες τοποθετήσεις της) κάθε μονομερή στρατιωτική ενέργεια του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης.
Σημειώνεται ότι η μεν Γεωργία αποτελεί στενότατο σύμμαχο του Ισραήλ (ήδη από την εποχή του πολέμου με τη Ρωσία το 2008), η Ταϊλάνδη τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό Ισραηλινών τουριστών, ενώ η Ινδία αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία ή μη του πετρελαϊκού εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο «μυστικός πόλεμος» εναντίον του Ιράν και δη του πυρηνικού του προγράμματος έχει λάβει την τελευταία διετία τη μορφή τρομοκρατικών επιθέσεων αυτονομιστικών οργανώσεων εντός του Ιράν εναντίον στόχων των Φρουρών της Επανάστασης, κυβερνοπιθέσεων (π.χ. με το «σκουλήκι» Stuxnet) , αλλά και ανεξιχνίαστων δολοφονιών Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων. Ως προς τους τελευταίους αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούσαν συνομιλητές των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, του μόνου φορέα ο οποίος θα μπορούσε να εγγυηθεί επίβλεψη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και άρα ειρηνική επίλυση της σχετικής κρίσης.
CAPITALGR
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΡΑΝ,
ΙΣΡΑΗΛ,
CAPITAL
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου