"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΕΡΒΙΑ: Διπλωματικός «πυρετός» για την ένταξή της στην Ε.Ε. -- Aγκάθι το Κόσοβο

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ

Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας ζητούν από κοινού για τη Σερβία οι Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στο Βελιγράδι και που στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου για την εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις.

Διπλωματικές ζυμώσεις, με ζητούμενο την επίτευξη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας για το Κόσοβο που θα αποκλιμακώσει τις πρόσφατες εντάσεις στο βορρά και που, εν πολλοίς, θα προσδιορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας.

Διότι, όσο κι αν επισήμως η δύση αποφεύγει να το παραδεχτεί, τα δύο αυτά ζητήματα παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα «Αναλύσαμε την πρόοδο της Σερβίας και συμπεράναμε ότι έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που είχαν τεθεί», υποστηρίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ, της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και της Ιταλίας Τζούλιο Τέρτσι, σε κοινή επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Αποψη που φαίνεται να ασπάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» τάχθηκε υπέρ της άμεσης χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία, παρά την κρίση χρέους που κλονίζει την Ε.Ε. Αποψη που δεν ασπάζεται πάντως η Γερμανία, η οποία αντιτίθεται στο να δοθεί το «πράσινο φως» για ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. στην επερχόμενη σύνοδο του Μαρτίου.

Τουλάχιστον έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα του Κοσόβου

Και εκεί αναμενόταν να εστιάσει ο Βεστερβέλε κατά τη χθεσινή επίσκεψη-αστραπή στο Βελιγράδι Όπως επισημαίνουν άλλωστε αναλυτές στο Βελιγράδι, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ επιζητεί λύση στο επίμαχο θέμα της εκπροσώπησης του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις, ώστε να δικαιολογήσει ενδεχομένως (τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο εσωτερικό) μία αλλαγή στάσης.  

Πόσο πιθανό όμως είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου; Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε χθες -σχεδόν- βέβαιος ότι η Σερβία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και, συνεπώς, θα επέλθει συμφωνία στο θέμα της εκπροσώπησης.

Η σερβική πλευρά δεν εμφανίστηκε ωστόσο το ίδιο βέβαιη «Η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών μεγάλωσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Ο Τάντιτς τόνισε ότι δεν μπορεί να εκφράσει αισιοδοξία όσον αφορά τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία, έσπευσε ωστόσο να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι «είναι αδιανόητο το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. να εξαρτάται από την Πρίστινα, που όχι μόνο δεν είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά ούτε κράτος με την κλασική παραδοσιακή πολιτική έννοια».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: