"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γιατί μένουν εκτός φυλακής οι μεγαλοοφειλέτες

Διαβάστε να φρίξετε
Της Σοφιας Παπαϊωαννου

Τους τελευταίους μήνες το ΣΔΟΕ έχει κάνει 60 συλλήψεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και η οικονομική αστυνομία 40. Το κράτος μπορεί να προσβλέπει ότι θα εισπράξει τα έσοδα των οφειλών, αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτό θα συμβεί και πότε. Ο κατηγορούμενος οφειλέτης μπορεί μέσα από τα δικαστήρια να κερδίσει χρόνο, αλλά και να μειώσει το τελικό ποσό.

Ο υπόλογος για χρέη προς το Δημόσιο έχει συνήθως δύο επίπεδα εκδίκασης της υπόθεσης. 

Αρχικά συνήθως προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια που θα αποφανθούν για το ποσό της οφειλής. Για να γίνει δεκτή η προσφυγή πρέπει να πληρώσει ένα ποσό από τα χρήματα που οφείλει, έχει όμως τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσει να μην καταβληθεί το ποσό και το δικαστήριο να κρίνει αν θα το δεχθεί ή όχι. Η δίκη ξεκινά στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, λόγω όμως φόρτου εργασίας οι δικαστές καθυστερούν να δικάσουν και έτσι η δίκη συνήθως προσδιορίζεται για μετά δύο έως τέσσερα χρόνια.  

Οταν εκδίδεται η απόφαση ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να την προσβάλει και να πάει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο μετά τρία και περισσότερα χρόνια. Μόνο με αυτά τα δύο δικαστήρια η καθυστέρηση φτάνει τα 6 - 8 χρόνια και αν προχωρήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τότε προσθέτουμε άλλα 1,5 με 2 χρόνια. Ο οφειλέτης μπορεί με αυτές τις αναβολές να κερδίσει έως 10 «πολύτιμα» χρόνια, ενώ όσο εκκρεμεί η δίκη, εξηγούν οι δικηγόροι, ο υπόλογος μπορεί να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων στα οποία έχει προβεί το Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή δεν ισχύει η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Η οφειλή φόρου, όμως, είναι και ποινικό αδίκημα και ο οφειλέτης έχει να αντιμετωπίσει και το ποινικό δικαστήριο. Αν κάποιος οφείλει πάνω από 75.000 ΦΠΑ είναι κακούργημα και κάτω από αυτό το ποσό πλημμέλημα. Την ίδια στιγμή αν το ύψος των χρεών από τον φόρο κύκλου εργασιών είναι πάνω από 150.000 ευρώ θεωρείται κακούργημα και κάτω από αυτό το ποσό πλημμέλημα. Σύμφωνα με τον νόμο οι ποινές φυλάκισης ξεκινούν από ένα έτος για οφειλές που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και φτάνουν τα τρία τουλάχιστον έτη για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Ομως μέχρι τα τρία έτη στο πλημμέλημα ο οφειλέτης μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του. Επομένως, θεωρητικά κάποιος που χρωστά στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ, αλλά ο δικαστής κρίνει ότι θα δώσει την κατώτατη ποινή, δηλαδή τρία χρόνια φυλάκιση, μπορεί να πληρώσει και να εξαγοράσει την ποινή με ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο.

Τι μπορεί να συμβεί όμως όταν ο οφειλέτης συλλαμβάνεται για κακούργημα;  

Οδηγείται στον εισαγγελέα που αποφασίζει αν θα τον στείλει αμέσως στο αρμόδιο δικαστήριο που είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αν το δικαστήριο εκείνη την ώρα δεν συνεδριάζει ο εισαγγελέας δεν δικαιούται να τον προφυλακίσει, αλλά τον στέλνει σε τακτική δικάσιμο. Δίνει μία δόση των χρημάτων που χρωστά και αφήνεται ελεύθερος. Μετά 6 -10 μήνες ορίζεται δικάσιμος. Την ημέρα όμως της δίκης μπορεί ο συνήγορος του κατηγορούμενου να έχει άλλη δίκη σε άλλο δικαστήριο και έτσι η δίκη αναβάλλεται για πάνω από ένα χρόνο. Ο νόμος δεν επιτρέπει δύο αναβολές σε δίκη, αλλά κατά κανόνα αυτό παρακάμπτεται. Κάποια στιγμή η δίκη γίνεται και ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ποινή από 5 χρόνια και πάνω. «Αν όμως επιτύχει κάποιο ελαφρυντικό, όπως συνήθως γίνεται», εξηγεί ο ποινικολόγος Τάκης Κουσαής, «η ποινή μειώνεται κάτω των πέντε ετών. Και το σημαντικότερο, αν ο κατηγορούμενος έχει και λευκό ποινικό μητρώο δίδεται αναστολή της εκτέλεσης της ποινής. Πρακτικά αυτό σημαίνει, καμία τιμωρία ποινική, μόνο τα ελάχιστα έξοδα της δίκης. Το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να επιβάλει χρηματική ποινή, η οποία συνήθως είναι μικρή και δεν πληρώνεται εκείνη την ώρα αλλά μετακυλίεται στη ΔΟΥ και πληρώνεται πολύ αργότερα ή με δόσεις και αν πληρωθεί, ουσιαστικά μένει ατιμώρητος».

Συνήθως, ο κατηγορούμενος για χρέη σε βαθμό κακουργήματος έρχεται σε συνεννόηση με τη ΔΟΥ, γίνεται διακανονισμός, δίνει μία πρώτη δόση και αφήνεται ελεύθερος. Αν δεν πληρώσει την επόμενη δόση, το ταμείο έχει την ευθύνη να παρακολουθεί την υπόθεση και να επανέλθει γνωστοποιώντας στις αρχές ότι ο οφειλέτης καθυστέρησε τη δόση και πρέπει να συνεχιστεί η ποινική δίωξη, συμπληρώνει παράγοντας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: