"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Επιδιώκουν ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση της ονομασίας

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Την πρόθεση της σκοπιανής κυβέρνησης να επιδιώξει την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας χωρίς να δίνει προτεραιότητα στην επίλυση του ονόματος αποκάλυψε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο Ν. Γκρούεφσκι.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη γερμανική κοινή γνώμη, εξηγεί μεν πόσο σημαντική είναι για την ίδια την ΠΓΔΜ αλλά και για την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια η ένταξη της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας όμως ότι στην υπόθεση αυτή διακυβεύεται και η «ταυτότητα». Δεν χάνει μάλιστα την ευκαιρία να προβάλει την απόφαση της Χάγης υποστηρίζοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η χώρα μπορεί να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα το οποίο η χώρα «επέλεξε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ήταν σύμφωνη με την ιστορία της».

Η συνεχής αναφορά Σκοπιανών στο θέμα της ταυτότητας δεν αφορά μόνο στη γνωστή από το 2008 θέση για αναγνώριση και αποδοχή και από την Αθήνα της «μακεδονικής» ταυτότητας, κάτι που είναι προφανές ότι δεν αποτελεί καν βάση συζήτησης για την Ελλάδα. Η σκοπιανή πλευρά επιμένει τώρα στο θέμα της εξαίρεσης από τη συζήτηση του θέματος της ταυτότητας γιατί τη συνδέει με το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας θέλοντας να ακυρώσει την ελληνική θέση για erga omnes χρήση. 

Με δεδομένο ότι και ο κ. Νίμιτς διαρκώς επαναλαμβάνει ότι η ταυτότητα δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει με σαφήνεια να αποσυνδέσει το θέμα της ταυτότητας με την erga omnes χρήση του ονόματος, προκειμένου να μην ευοδωθεί η προσπάθεια της σκοπιανής πλευράς να ακυρώσει την ελληνική διαπραγματευτική θέση, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια εκδοχή της διπλής ονομασίας...

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: