"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Με δραχμές δεν αγοράζεις Mercedes»

Του Γιώργου Ι. Μαύρου

Για τον Ντένις Μακσέιν οι οικονομολόγοι μοιάζουν με κάποιον που γνωρίζει 365 τρόπους για να κάνει έρωτα, αλλά δεν έχει γνωρίσει ποτέ... γυναίκα. Το ανέκδοτό του συνοψίζει την απάντησή του στις... αυθεντίες της τρόικας και τον Νουριέλ Ρουμπίνι, με τον οποίο κοντραρίστηκε στο πρόσφατο ντιμπέιτ που διοργάνωσε στην Αθήνα η Intelligence Squared Greece διαφωνώντας κάθετα σε κάθε σκέψη για έξοδο από το ευρώ. «Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε μόνιμη ζημιά στην Ελλάδα», προειδοποιεί

«Ήμουν εδώ όταν στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούσαν τανκς και στρατιώτες. Το ίδιο θα συμβεί αν η χώρα επιστέψει στη δραχμή. Θα υπάρχουν ένστολοι γύρω από κάθε ΑΤΜ».  
Γι' αυτό και θεωρεί την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών αναγκαία, καθώς αποτρέπει βραχυπρόθεσμα τη χρεοκοπία της χώρας, πλην όμως ανεπαρκή. 

Αναφέρει δε, τρεις λόγους:

Η συμφωνία επιμένει στις πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν στρατιές ανέργων. Πρόκειται για νοοτροπίες που παραπέμπουν στα οικονομικά αδιέξοδα του '30: Η τρόικα και οι λοιποί «απόστολοι» της οικονομικής ορθοδοξίας, θυμίζουν τους γιατρούς του 17ου αιώνα που πίστευαν ότι η αφαίμαξη οδηγεί σε θεραπεία.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια εν γένει αλλαγή φιλοσοφίας στην κοινωνία. Έχει ανάγκη από πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κοινωνικό πλαίσιο για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό προϋποθέτει, όμως, οι Έλληνες να επιδείξουν οικονομικό πατριωτισμό. Όλοι θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους, από τους εφοπλιστές μέχρι την Εκκλησία.

Απουσιάζει μια πανευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης. Η Δύση βιώνει το τέλος ενός 30ετούς οικονομικού κύκλου και για να περάσει στην επόμενη φάση χρειάζεται νέες ιδέες. Χρειάζεται καινοτόμους τρόπους εξισορρόπησης ανάμεσα στην ανάγκη για μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων και την επίτευξη σταθερών ρυθμών ανάπτυξης.

Σ' αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη να στηριχθούν οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης (δηλαδή αγοράς κρατικού χρέους από τις κεντρικές τράπεζες) και η έκδοση ευρω-ομολόγων. Επίσης, υποστηρίζει την άμεση μεταφορά κεφαλαίων από κράτος σε κράτος όταν υπάρχει ανάγκη, δίχως δάνεια. «Κάποιος πρέπει να πει στους Γερμανούς ότι οι δραχμές δεν αγοράζουν Mercedes», επισημαίνει ο κ. Μακσέιν παρομοιάζοντας την Ευρώπη με πλοίο που μπατάρει από τη μια μεριά και έχει γεμίσει νερά. «Μόνο που το πλήρωμα της στεγνής πλευράς αρνείται να βοηθήσει αυτό της πλημμυρισμένης».

Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης έχει κάνει πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα, λέει. Αντίθετα, εμφανίζεται επιεικής με το ελληνικό πολιτικό σύστημα: «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είπαν ψέματα πρώτιστα στους εαυτούς τους... Όταν ήρθε η ώρα για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, έστω και με ψευδή στοιχεία, έδωσαν το «πράσινο φως» όλοι: η Τράπεζα της Ελλάδας, οι επιχειρηματίες, η Εκκλησία, όλοι»! Είναι άδικο να κατηγορείται μόνο το πολιτικό σύστημα για τη σημερινή κατάσταση, λέει και εκφράζει το θαυμασμό του για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να υπερψηφίσει μια τόσο «φρικτή» συμφωνία. «Υπευθυνότητα στη δημοκρατία δεν σημαίνει αποφασίζω ό,τι μου είναι αρεστό, αλλά ότι είναι αναγκαίο».

Μάρσαλ 'ή Βαλκανοποίηση
Ωστόσο, σημειώνει, και αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτύχει. Τότε, προσθέτει, θα ξεκινήσει η «βαλκανοποίηση» της Ευρώπης κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Πώς; Μέσα από ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, στο οποίο όμως και η Αθήνα μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο. 

Αν ήμουν Έλληνας, τονίζει, θα έλεγα σε Παρίσι και Βερολίνο: «Στείλτε μου τους καλύτερούς σας ειδικούς για να μεταρρυθμίσω π.χ. τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό μου σύστημα, τους σιδηρόδρομους». Ταυτόχρονα, «θα αναζητούσα επενδυτές από οπουδήποτε -τις ΗΠΑ, την Κίνα, το... Ουζμπεκιστάν- ώστε να φέρουν λεφτά στη χώρα. Προϋπόθεση θα ήταν να εξάλειφα τη γραφειοκρατία, να ξερίζωνα κάθε είδους προστατευτισμό». Ασφαλώς θα προέκυπταν αντιδράσεις ενδεχομένως βίαιες, σαν αυτές που γνώρισε πρόσφατα η Αθήνα, σημειώνει ο κ. Μακσέιν. Όμως, τονίζει, όλα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα: «Η πρόσφατη εξέγερση στο Λονδίνο ήταν πολύ χειρότερη. Έβλεπες εστίες φωτιάς σε κάθε πλευρά της πόλης! Μόλις τελειώσουν τα έκτροπα, όλα επιστρέφουν στη φυσική τους ροή».

Το «κρυφό» χαρτί της εξωτερικής πολιτικής
Διαχρονικά η Ελλάδα έχει σταθεί άτυχη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά της, σημειώνει ο κ. Μακσέιν. Έχει έναν επιθετικό γείτονα, ο οποίος διατηρεί ακόμα δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, δαπανεί αστρονομικά ποσά για τις αμυντικές της ανάγκες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, τονίζει: «Η Ελλάδα πρέπει να ωριμάσει και να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα εισβάλει ποτέ». Ομοίως, προσθέτει, η Ελλάδα οφείλει να διορθώσει ιστορικά λάθη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που της έχουν κοστίσει οικονομικά. Κάνει δε λόγο για αυτοκαταστροφική στάση στα Βαλκάνια. Η μονόπλευρη υποστήριξη της Σερβίας ήταν λάθος που συνεχίζεται, με την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί την πραγματικότητα στο θέμα του Κοσόβου. Το ίδιο γίνεται με τα Σκόπια, προσθέτει: «Η Αθήνα αρνείται να δημιουργήσει στενές σχέσεις με μια λιλιπούτεια χώρα που διάλεξε ένα σαχλό όνομα. Δηλαδή η Αγγλία έπρεπε να μην έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ επειδή έχουν στο έδαφός τους πολιτεία με το όνομα Νέα Αγγλία;».

Αντί να πολεμώ τα Σκόπια, λέει, θα τους έστελνα -με το αζημίωτο- 100 αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και ταυτόχρονα θα επένδυα στο ελληνικό στοιχείο που υπάρχει σε όλες τις βαλκανικές χώρες. «Έτσι θα επιτύγχανα να μην περιτριγυρίζομαι από μοχθηρούς γείτονες αλλά εταίρους από τους οποίους θα είχα σημαντικά οικονομικά οφέλη, ιδιαίτερα στο πεδίο του τουρισμού. Η μισή Μεσόγειος φλέγεται, το οποίο την καθιστά μη επισκέψιμη για το μέσο τουρίστα. Θα ήταν έγκλημα για την Ελλάδα να μην το εκμεταλλευτεί...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: