"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Δίνει 16 δισ. $ για αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών

Κινούμενη σε τροχιά όχι περικοπών, αλλά ενίσχυσης του στρατιωτικού της «εκτοπίσματος», η Τουρκία (η οποία διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης/Βαλκανίων) έκανε γνωστό χθες επισήμως πως σχεδιάζει να καταβάλει συνολικά 16 δισ. δολ. για την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, δύο από τα οποία προβλέπεται μάλιστα να τα παραλάβει το 2015.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Milliyet», επικαλούμενη δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμάτ Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τουρκικού Κοινοβουλίου. Ηταν γνωστή εδώ και καιρό η πρόθεση της Αγκυρας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, αντικαθιστώντας τα F-4 McDonnell Douglas και Falcon F-16 με τα καταδιωκτικά F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin. Με τις δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τη φήμη και να αποσαφηνίσει τόσο το ύψος της παραγγελίας όσο και το συγκεκριμένο κόστος αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω αγορές πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο του αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος «Joint Strike Fighter», το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση παλαιών αεροσκαφών με νέα και ξεχωρίζει ως το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: