"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αναστέλλεται επένδυση 100 εκατ. στην Καβάλα λόγω "δουλέματος" του επενδυτή απο το δημόσιο-οπερέτα επι 32 μήνες!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

«Βόμβα» συνιστά η απόφαση αναστολής επ' αόριστο από την «Energean Oil and Gas» του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, η οποία συνοδεύεται και από έναρξη καθεστώτος διαθεσιμότητας για 60 εργαζόμενους στις πλατφόρμες του Πρίνου.

Παράλληλα, η εταιρεία αναστέλλει και αντίστοιχες συμβάσεις με τοπικούς εργολάβους, δηλαδή με ακόμη 80 άτομα-επιχειρήσεις, καθώς η συνέχιση της συνεργασίας μαζί τους ήταν συνδεδεμένη με τις προαναφερόμενες νέες επενδύσεις.

Σε επιστολή της διοίκησης της «Energean» στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, επισημαίνεται πως η αιτία της μη έναρξης των επενδύσεων, έγκειται στο γεγονός πως η εταιρεία δεν έχει μέχρι στιγμής πρόσβαση στα σεισμικά και άλλα δεδομένα των περιοχών εκμετάλλευσης, παρόλο που τα έχει ζητήσει εδώ και 32 μήνες.

Ειδικότερα, η «Energean» έχει ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ από τις 25 Ιουνίου του 2009 (Αρ. Πρωτοκ. 14045) να λάβει τα σεισμικά δεδομένα για να μπορέσει να καθορίσει με ακρίβεια τους στόχους γεώτρησης. Τα δεδομένα αυτά, όταν αποχώρησε η καναδική «Dennison», από την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Πρίνου, παραδόθηκαν από την «Καβάλα Oil Α.Ε.» στις 11 Ιανουαρίου του 2000 σε επιτροπή, που εκπροσωπούσε το ελληνικό δημόσιο και η οποία είχε συσταθεί με υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Κλάδου Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε.

Εκτός από τα σεισμικά, η «Energean», που έχει επενδύσει προσώρας 210 εκατ. δολάρια στον κόλπο της Καβάλας, έχει ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της διάρκειας των αδειών εκμετάλλευσης, τις οποίες κατέχει και να εναρμονιστεί η σχετική σύμβασή της με τις προβλέψεις της εθνικής νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων.

Όπως τονίζει η διοίκηση της επιχείρησης απευθυνόμενη στον υφυπουργό ΠΕΚΑ, «οι εκάστοτε συμμετέχοντες στις επανειλημμένες συσκέψεις μας, σύμβουλοι και διοικητικοί υπάλληλοι ή στελέχη, είτε επικαλούνται την έλλειψη ενημέρωσης για τα θέματα, είτε βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για τη 'σειριακή' διεκπεραίωση, ακόμη και απλών θεμάτων, είτε αποδίδουν το 'πάγωμα' των θεμάτων σε αλλαγή προτεραιοτήτων της Υπηρεσίας και του υπουργείου».

Να σημειωθεί ότι οι νέες επενδύσεις στόχευαν στην αυτόνομη συστηματική ανάπτυξη της περιοχής του Πεδίου Εψιλον, το οποίο δύναται να δώσει αρχικά παραγωγή 3.000 βαρελιών ημερησίως με συνολικά εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 6,3 εκατ. βαρέλια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: