"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Mεθύστε και οδηγήστε. Ειναι ΠΤΑΙΣΜΑ για την πολιτεία - μπουρδέλο! -- Ατιμώρητοι θύτες τροχαίων

Της Λινας Γιανναρου

Πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο που εκδίκαζε υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου στο οποίο εμπλεκόταν παράνομη διαφημιστική πινακίδα, αποφάσισε να παύσει τη δίωξη κατά της διαφημιστικής εταιρείας λόγω παραγραφής του αδικήματος. Η απόφαση επιβεβαίωσε στην πράξη αυτό που πολλοί φοβούνταν μετά την ψήφιση πέρυσι τον Δεκέμβριο του νόμου 3904/2010 «για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης»: η εφαρμογή του θα οδηγούσε στην παραγραφή δεκάδων υποθέσεων θανατηφόρων τροχαίων, αφήνοντας ατιμώρητους τους θύτες.

Ο συγκεκριμένος νόμος, με το άρθρο 31, υποβίβασε μια σειρά παραβάσεις του ΚΟΚ από πλημμελήματα σε πταίσματα, ανάμεσα στις οποίες την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών και τη μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητος. Σε πταίσμα μετετράπη και η τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων εκατέρωθεν των οδικών αξόνων, γεγονός που με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά το ανακριτικό έργο στις υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίων μετά από σύγκρουση σε πινακίδες, οδηγεί σε παραγραφή και οριστική άρση συνεπειών.

«Η σκοπιμότητα αυτών των ρυθμίσεων σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρωτοπορία σε αριθμό τροχαίων θυμάτων από τις διαφημιστικές πινακίδες είναι στην κρίση του καθένα», αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος συγγενών θυμάτων «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Τροπολογία η οποία καταργεί το επίμαχο άρθρο 31 και επαναφέρει τις διατάξεις του ΚΟΚ στην αρχική τους μορφή έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος στο πλαίσιο νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δίκαιη δίκη που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί χθες στην ολομέλεια της Βουλής. Οπως αναφέρει, η ρύθμιση αυτή «έχει θίξει ευθέως την τιμή και την αξιοπρέπεια οικογενειών θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα, που παλεύουν να δικαιωθούν τουλάχιστον σε επίπεδο δικαστικής κρίσης και προστασίας. Η άμβλυνση της ποινικής απαξίας ωθεί τους παρανομούντες οδηγούς, αλλά και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς να θεωρούν ότι η άδικη πράξη τους θα αντιμετωπιστεί με τόση επιείκεια, ώστε να μην είναι στην πραγματικότητα κατακριτέα».

«Στο όνομα των εκατοντάδων συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από μεθυσμένους οδηγούς, από παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που η ζωή τους συντρίφτηκε καλούμε να σταματήσει η παραγραφή δεκάδων εγκλημάτων», καταλήγουν οι συγγενείς των θυμάτων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: