"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΙΡΑΝ: Στολή υποχρεούνται να φορούν οι γυναίκες δημόσιες υπάλληλοι

Το Iράν υποχρεώνει πλέον τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους να φορούν στολή στην εργασία τους, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

H Aζάρ Ναζαρί, υπεύθυνη γυναικείων υποθέσεων στο γραφείο του κυβερνήτη της Τεχεράνης, δήλωσε ότι οι γυναίκες υποχρεούνται να φορούν στολή από την έναρξη του Νέου Περσικού Έτους, στις 21 Μαρτίου.

Η Ναζαρί πρόσθεσε ότι η στολή σχεδιάστηκε σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς καθηγητές και με βάση θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανονισμούς, οι γυναίκες στο Ιράν πρέπει να φορούν μακρύ ένδυμα και μαντήλα για να καλύπτουν το περίγραμμα του σώματός τους και τα μαλλιά τους.

Ηδη ο ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες είναι αυστηρός και το νέο αυτό μέτρο έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές τους.

"Τα δείγματα που είδα δε διαφέρουν και πολύ από τα σημερινά ρούχα μας, αλλά το ότι με υποχρεώνουν να φορώ στολή στην ηλικία των 47 ετών, με κάνει να αισθάνομαι ανόητη και μού θυμίζει τα χρόνια του σχολείου", δήλωσε η Μεντεχέ Μ, η οποία εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία στην Τεχεράνη.

Μια άλλη γυναίκα, υπάλληλος κρατικής τράπεζας, δήλωσε ότι προηγούμενα σχέδια που στόχο είχαν να μοιάζουν οι γυναίκες μεταξύ τους, απέτυχαν και πρόσθεσε: "Και αυτό το σχέδιο θα αποτύχει, γιατί δε μπορεί να επιβάλει κανείς στις γυναίκες τι θα φορέσουν".

Η Ναζαρί πρόσθεσε ότι ύστερα από έρευνα αποφασίστηκε ότι τα βασικά χρώματα τής νέας στολής θα είναι το μπλε και το σκούρο γκρι και τόνισε ότι ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για τους άνδρες εργαζομένους στους δημόσιους οργανισμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: