"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΕΝΕΡΓΕΙΑ: O απερίγραπτος Κος Μανιάτης έχει μπερδέψει το μείζον θέμα των ερευνών με τον διαγωνισμό για προσλήψεις στο Δημόσιο (και ενδεχομένως τα σωβρακα με τις γραβάτες) -- Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο


Θα περίμενε κανείς ότι τον Οκτώβριο του 2009, μετά δηλαδή τη διαπίστωση για την οξύτατη οικονομική κρίση στην οποία οδηγούνταν η Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση θα προχωρούσε τάχιστα σε συμφωνίες για έρευνες, γεωτρήσεις και εξορύξεις, ειδικά στη νότια Κρήτη και στο Καστελόριζο, όπου οι πλείστοι ειδικοί πιστεύουν ότι κρύβεται «αμύθητος θησαυρός». Ο προηγούμενος πρωθυπουργός αποχώρησε ηττημένος σε όλα τα μέτωπα, η Ελλάδα απέκτησε καινούργιο, ο οποίος έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Μέχρι σήμερα έγιναν ελάχιστα στο μείζον αυτό ζήτημα.

Ο λαλίστατος υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιά­της, για τον οποίον πιστεύαμε πως είναι διαφορετικός από τους άλλους, παρουσίασε περίεργες ιδέες, ειδικά για την περίπτωση του Καστελόριζου, αλλά προβλημά­τισε περισσότερο η ανακοίνωσή του ότι μέσα στο επό­μενο εξάμηνο θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί με τη διαδικασία της «ανοιχτής πόρτας» για έρευνες υδρο­γονανθράκων σε 15 χερσαίες περιοχές της Ελλάδας.

Προφανώς, ο κ. Μανιάτης έχει μπερδέψει το μείζον θέμα των ερευνών με τον διαγωνισμό για προσλήψεις στο Δημόσιο, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά η απόφα­ση αυτή, που αυτόματα δίνει το δικαίωμα σε χώρες όπως είναι η Τουρκία να επιχειρήσουν να κερδίσουν τους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση. 

Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, βρίσκεται σε μια γειτονιά στην οποία έχουν στρατηγικά συμφέ­ροντα οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ξεκινήσει έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό για τον έλεγχο της Μεσογείου, διότι με τον τρόπο αυτόν αυξάνουν την αξία τους, την οποία χρησιμοποιούν στις σχέσεις τους με τις υπερδυνάμεις.

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μεταξύ των «δίκαιων διαδικασιών», που προφανώς επικαλείται ο κ. Μανιάτης, και του εθνικού της συμφέροντος, επέλεξε το δεύτερο. Προχώρησε σε συμμαχία με εταιρείες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, και αυτή η σοφή και έξυπνη κίνηση της προσέφερε το πλεονέκτημα να ολοκληρώσει γρήγορα και με επιτυχία τις έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: