"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Επιστρατεύει "Αλιγάτορα" ενάντια στο Ιραν -- Σούπερ υποβρύχιο που θα μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές κατασκευάζεται για λογαριασμό του Ισραήλ στα γερμανικά ναυπηγεία του Κιέλου

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα υποβρύχιο που κατασκευάζεται στο Κίελο της Γερμανίας και μπορεί να μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους είναι το νέο χαρτί του Ισραήλ στην παρτίδα πόκερ που παίζει με το Ιράν

Το «Τανίν», που σημαίνει «αλιγάτορας» στα εβραϊκά, πρόκειται να παραδοθεί το φθινόπωρο στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις από τους γερμανούς ναυπηγούς της HDW. Ο μήκους 67 μέτρων «Αλιγάτορας» είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε στη Γερμανία από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το συνολικό του κόστος θα φτάσει τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ένα τρίτο του κόστους θα καλυφθεί από το γερμανικό Δημόσιο με τη μορφή πολεμικών αποζημιώσεων

Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Τάιμς», το υποβρύχιο κλάσης Dolphin βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Το φθινόπωρο θα ενσωματωθεί σε έναν στόλο τριών υποβρυχίων που έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Η διαφορά, ωστόσο, βρίσκεται στη διάρκεια της υποθαλάσσιας πλεύσης τους. Ο «Αλιγάτορας» μπορεί να παραμείνει ως και τρεις εβδομάδες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό σε καύσιμα χάρη σε ένα νέο σύστημα πρόωσης που διαθέτει. Καθώς μια ισραηλινή επέμβαση στο Ιράν από αέρος θα ήταν ευάλωτη απέναντι στην ιρανική αεράμυνα, ο «Αλιγάτορας» θα έδινε στο Ισραήλ τη δυνατότητα ενός «δεύτερου χτυπήματος». Ο ισραηλινός Στόλος θα ενισχυθεί με ακόμη δύο υποβρύχια αυτού του τύπου εντός του 2013.

Η συμφωνία για την κατασκευή του «Αλιγάτορα» ανάμεσα στο Βερολίνο και το Τελ Αβίβ είχε επιτευχθεί το 2005, όταν Καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μετά την εκλογή της, η συντηρητική Ανγκελα Μέρκελ πάγωσε τη συμφωνία προκειμένου να πιέσει το Ισραήλ σε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους. Η γερμανική πίεση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το ξεπάγωμα της συμφωνίας, χωρίς να καμφθούν οι αντιστάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου, θεωρείται από αναλυτές ένα είδος στήριξης της Γερμανίας προς το Ισραήλ ενόψει της ενδεχόμενης σύγκρουσης με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι το ιρανικό καθεστώς δεν έδωσε άδεια την περασμένη εβδομάδα στους ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν στρατιωτική βάση στο Παρσίν και παρά τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν να πραγματοποιούνται πυρηνικές δοκιμές στο σημείο, η ΙΑΕΑ εκτιμά ότι το Ιράν επιχειρεί να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα χρησιμοποιώντας παλιά τεχνολογία, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανάλογες εκτιμήσεις έχουν προχωρήσει και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Ισραήλ που υποστηρίζει ότι σε μερικούς μήνες το Ιράν θα έχει εξελίξει σε τέτοιο βαθμό το πυρηνικό του πρόγραμμα, ώστε θα είναι αργά για οποιαδήποτε επέμβαση. «Φαίνεται ότι δυσκολεύονται με τις συσκευές φυγοκέντρησης νέας τεχνολογίας», δήλωσε ο Ολι Χαϊνόνεν, πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. «Δεν ξέρουμε εάν οι λόγοι της καθυστέρησης οφείλονται σε έλλειψη πρώτων υλών ή σε κακό σχεδιασμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε βεβαιώσει ότι η χώρα του είχε στη διάθεσή της συσκευές φυγοκέντρισης τέταρτης γενιάς. Φαίνεται, όμως, ότι ο ισχυρισμός του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: