"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Κίνδυνος στο Facebook από «κοινωνικά ρομπότ»...

Προειδοποίηση για «κακόβουλα προγράμματα» που δημιουργούν εικονικά προφίλ στο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης “Facebook”, με σκοπό να υποκλέψουν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα από «φίλους» τους, απηύθυναν Καναδοί ερευνητές που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν «κοινωνικά ρομπότ» (“socialbots”), όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν κυβερνοεγκληματίες για να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα, με σκοπό να τα πουλήσουν στην αντίστοιχη – μεγάλη – μαύρη αγορά.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Facebook εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μεθοδολογία της έρευνας, ωστόσο δηλώνουν πως πρόκειται να λάβουν υπόψη τους τα πορίσματα της, ώστε να παρέχουν στο εξής ασφαλέστερες υπηρεσίες στα εκατομμύρια μέλη της ιστοσελίδας τους.

Ως προς τη μέθοδο των ερευνητών, έχει ως εξής:
«απελευθέρωσαν» 102 «κοινωνικά ρομπότ» τα οποία υπακούουν στις εντολές ενός κεντρικού λογισμικού ελέγχου, και τα οποία εμφανίζονται με ψεύτικα ονόματα και φωτογραφίες.

Αρχικά, το «ρομπότ» έστελναν τυχαία αιτήματα φιλίας σε 5.053 χρήστες του Facebook, από τους οποίους το 20% (976 χρήστες) έκαναν το λάθος να τα αποδεχτούν.

Κατόπιν, τα ρομπότ απέστειλαν εκ νέου αιτήματα φιλίας σε «φίλους φίλων», με στόχο να επιτύχουν μεγαλύτερο ποσοστό «αποδοχής» - και πράγματι, το ανέβασαν σε 59%.

Εν συνεχεία, κατάφεραν να συλλέξουν συνολικά 14.500 διευθύνσεις σπιτιών και 46.500 διευθύνσεις email, με τον όγκο των κλεμμένων προσωπικών δεδομένων να φτάνει τα 250 Gigabyte(…).

Να σημειωθεί πως το επίσημο σύστημα ασφαλείας του, Facebook, “Facebook Immune System” κατάφερε να εντοπίσει μόλις το 20% των «κοινωνικών ρομπότ».

Από τη δική τους πλευρά, οι υπεύθυνοι ασφαλείας δικαιολόγησαν το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας του αμυντικού τους μηχανισμού, λέγοντας πως το αξιόπιστο ΙΡ που εμφανιζόταν (πράγματι, πρόκειτο για το ΙΡ του Πανεπιστημίου) λειτούργησε παραπλανητικά, ενώ υποστήριξαν ότι, σε πραγματικές συνθήκες, τα ύποπτα IP θα είχαν μπλοκαριστεί νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσέχουμε τους … «φίλους» μας, ιδίως όταν δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται στην πραγματικότητα.

Και, ασφαλώς, ποτέ να μην ξεχνούμε την… σοφή και προαιώνια αλήθεια, που λέγει πως «την ρουφιανιά πολλοί ηγάπησαν – μα τον ρουφιάνο ουδείς»…

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: