"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΙΒΑΝΟΣ: Συλλήψεις πρακτόρων της CIA, από τη Χεζμπολάχ

Πλήγμα στο μηχανισμό κατασκοπείας της CIA στον Λίβανο κατάφερε η Χεζμπολάχ, κυρίαρχη δύναμη στην κυβέρνηση του Λιβάνου, αφού εντόπισε και συνέλαβε ντόπιους πράκτορες και πληροφοριοδότες που δούλευαν για την αμερικανική υπηρεσία.

Τη «ζημιά» στον Λίβανο αλλά και στο Ιράν, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον πέντε πράκτορες της CIA, παραδέχτηκαν ανωνύμως Αμερικανοί αξιωματούχοι, αν και επισήμως το αρχηγείο της CIA αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

«Η Χεζμπολάχ είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος εχθρός... Είναι μια αποφασισμένη τρομοκρατική οργάνωση, ένας ισχυρός πολιτικός παίκτης, ένα δυνατό στρατιωτικό σώμα, που διαθέτει μια εντυπωσιακή και αδίστακτη οργάνωση συλλογής πληροφοριών. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις ικανότητές της», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος. Πιστεύεται ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Χεζμπολάχ συστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 2004 και έκτοτε έχει παραγάγει αποτελέσματα. Το καλοκαίρι εντόπισε πράκτορες της CIA ακόμα και στους κόλπους της. Η CIA φέρεται να είχε προειδοποιηθεί ότι οι πράκτορές της στον Λίβανο ήταν ευάλωτοι και κινδύνευαν.

Ο πρώην πράκτορας της CIA, Μπομπ Μπάερ, του οποίου τα βιβλία ενέπνευσαν την ταινία «Συριάνα», δήλωσε ότι η οργάνωση της Χεζμπολάχ σε επίπεδο πληροφοριών «είναι καλύτερη από εκείνην της KGB».

Βουλευτής της Χεζμπολάχ και επικεφαλής της επιτροπής τηλεπικοινωνιών της Βουλής, ο Χασάν Φαντλάλα, κάλεσε την κυβέρνηση της Βηρυτού «να ενεργήσει άμεσα» και να προσφύγει στον ΟΗΕ για να καταγγείλει τη δράση της αμερικανικής πρεσβείας.

Τα ονόματα των πρακτόρων της CIA δεν έγιναν γνωστά, ούτε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη δράση τους, δεδομένου όμως ότι Λίβανος και Ισραήλ τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο, αν καταδικαστούν ότι με τις ενέργειές τους προκάλεσαν το θάνατο Λιβανέζου, αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: