ΤΟΥΡΚΙΑ: Ιδού η ημιSHELLηνος
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Ερευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ντιγιάρμπακιρ και στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας θα πραγματοποιήσει η Τουρκία σε συνεργασία με την εταιρεία Shell με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε στην Αγκυρα η εν λόγω εταιρεία με την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ).
Κατά την τελετή υπογραφής πάντως ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έριξε στο τραπέζι το χαρτί της προοπτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, λέγοντας ότι σε περίπτωση βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ θα υπάρξει προοπτική συνεργασίας με τη χώρα αυτή στον τομέα της Ενέργειας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γιλντίζ είπε «έχουμε αναφέρει επανειλημμένως πως δεν είναι νόμιμες οι έρευνες που πραγματοποιούν το Ισραήλ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου με τρόπο που παραβιάζει το δίκαιο σε μια περιοχή, η οποία δεν είναι ξεκάθαρη από πλευράς δικαίου» και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν δύο λόγοι για τη νομιμοποίηση της περιοχής αυτής. Θα υπάρξει κοινή συμφωνία στη βάση του συμβιβασμού ή θα διαμορφωθεί μια περιοχή από την οποία θα επωφελείται ολόκληρος ο κυπριακός λαός σε ισότιμη βάση».
Πάντως ο Γιλντίζ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ισραήλ κάνοντας μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. «Η πολιτική ορισμένες φορές προκαλεί φόρτο για τον τομέα της ενέργειας», είπε και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο για μας το γεγονός ότι το Ισραήλ συμπεριφέρεται σαν να μη συνέβη τίποτα όσον αφορά τη δολοφονία εννιά πολιτών μας. Πρέπει να πω ότι αυτό συνιστά σημαντικό εμπόδιο για τις συνεργασίες και τα σχέδια που θα αναπτύξουμε στο χώρο της ενέργειας. Περιμένουμε τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ, το οποίο είναι αυτό που θα άρει την κατάσταση αυτή, πράγμα που έχει σημασία και για τον ενεργειακό τομέα. Πιστεύω ότι θα κάνουν την υπέρβαση αυτή και το ελπίζω».
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο των συμφωνιών, ο γενικός διευθυντής της ΤΡΑΟ, Μεχμέτ Ουισάλ, είπε ότι η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει 20 εκατομμύρια δολάρια για τις έρευνες στη Μεσόγειο και ότι με βάση τις συμφωνίες η Shell θα καταβάλει το ποσόν αυτό στην ΤΡΑΟ και στη συνέχεια θα αναλάβει και τα έξοδα των ερευνών που θα γίνουν στο εξής.
Ο Ουισάλ είπε ότι μετά τις σεισμικές έρευνες θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν γεωτρήσεις σημειώνοντας ότι η Shell θα αναλάβει και τα έξοδα των γεωτρήσεων. Σε περίπτωση που αρχίσει η παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η διανομή θα γίνει 50-50% μεταξύ της ΤΡΑΟ και της Shell, αλλά ο Ουισάλ σημείωσε ότι «ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής, θα αυξάνεται και το ποσοστό της Τουρκίας».
Ως προς τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας, ο Ουισάλ είπε ότι η Shell το 2014 θα αποφασίσει αν θα γίνει γεώτρηση και ότι η συμφωνία προβλέπει πενταετή γεώτρηση και εικοσιπενταετή παραγωγή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου