"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ: Oπλο των εταιρειών τους η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ σε παγκόσμιο επίπεδο

Του Αχιλλεα Πατσουκα

Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κρατών των οποίων οι εταιρείες είναι πιθανότερο να δωροδοκήσουν στη διάρκεια συναλλαγών τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ομάδα Κατά της Διαφθοράς.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, στην οποία έλαβαν μέρος 3.000 στελέχη επιχειρήσεων από 28 κράτη, δεν αποτέλεσε είδηση, καθώς εδώ και χρόνια είναι κοινό μυστικό πως εταιρείες των δύο υπερδυνάμεων χρησιμοποιούν τη δύναμη του χρήματος για να αναπτυχθούν στο εξωτερικό.

Η έρευνα υπογραμμίζει το ορατό ενδεχόμενο οι τοπικές κοινωνίες να κολλήσουν και αυτές το μικρόβιο της δωροδοκίας εξαιτίας της αλματώδους παρουσίας ρωσικών και κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στον ισότιμο ανταγωνισμό των εταιρειών.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η επικεφαλής του ρωσικού γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας, Γελένα Πανφίλοβα, δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν εξέπληξαν κανέναν και πως η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί αποτελεσματικά όπλα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Ρωσίδα αξιωματούχος παραδέχθηκε πως θα αποτελούσε έκπληξη αν υπήρχε βελτίωση της εικόνας από τους επιχειρηματίες, σε μια περίοδο που οι υπάλληλοι εξακολουθούν να είναι διεφθαρμένοι. Αφήνοντας μια αχτίδα αισιοδοξίας δήλωσε πως με την αυστηρή τήρηση της νέας νομοθεσίας υπάρχει ελπίδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας.

Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους οι ρωσικές και οι κινεζικές εταιρείες έχουν τα πρωτεία σε κρούσματα δωροδοκίας στο εξωτερικό, Ρώσοι αναλυτές εξηγούν πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εταιρείες από αναδυόμενες οικονομίες στην προσπάθειά τους να ανοιχτούν στο εξωτερικό. Κάτι που, όπως επισημαίνουν, δεν συμβαίνει για τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές εταιρείες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ανατόλι Γκαλούμπεφ αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία φέρνει τις ρωσικές εταιρείες πρωταθλήτριες στη δωροδοκία στο εξωτερικό, δηλώνοντας πως επειδή οι Ρώσοι επιχειρηματίες που εργάζονται στο εξωτερικό είναι ελάχιστοι, η χώρα του δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ούτε στην πεντηκοστή θέση.

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από τη Ρωσία και την Κίνα βρίσκονται εταιρείες από την Ολλανδία και την Ελβετία, οι οποίες, σύμφωνα με την έρευνα, σπανίως επιχειρούν να δωροδοκήσουν εκτός των συνόρων τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: