"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέες απειλές από τον Γκιουλ για το Κυπριακό

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με "τελεσίγραφο" για οριστικοποίηση της διχοτόμησης, εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο του 2012, απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ, προσθέτοντας ακόμη έναν μοχλό πίεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις.

Ο κ. Γκιουλ, επιστρέφοντας από την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη Βρετανία, δήλωσε ότι το Κυπριακό ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του με τη βρετανική κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να παίξει τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη.

Ο κ. Γκιουλ θέτοντας μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα είπε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί συμφωνία λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα. "Εάν δεν βρεθεί λύση, όλοι πρέπει να αποδεχθούν τη δομή των δύο κρατών στην Κύπρο και να δεχθούν τις συνέπειες".

Η Τουρκία σε ακόμη μία προσπάθεια να απαντήσει στην προώθηση και δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες υδρογονανθράκων ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, σε συνέδριο που έγινε στα Κατεχόμενα, διευκρίνισε ότι αυτή η γεώτρηση, που θα φθάσει στα 3.000 μέτρα βάθος, θα πραγματοποιηθεί μόνο από την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ και όχι στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Shell.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ν. Ερογλου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα Κατεχόμενα θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική θέση των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου χαρακτήρισε "παρανομία επί της παρανομίας" την εξαγγελία για γεωτρήσεις στα Κατεχόμενα και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα σε όλα τα διεθνή fora.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: