"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανάποδες στροφες βαλκανικής μιζέριας

Γράφει ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

H οικονομική κρίση, αγαπητοί μου, σου επιτρέπει να μάθεις πράγματα που δεν γνώριζες, να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, προσθέτοντας νέες διαστάσεις στη σκέψη σου. Μπορείς τώρα να πάρεις ένα κομμάτι χαρτί, να γράψεις επάνω τις οικονομικές σου υποχρεώσεις και να περιγράψεις το άγχος σου με απόλυτους αριθμούς. Βγάλε στη βάση του χαρτιού έναν αριθμό που ισοδυναμεί με τα λεφτά που χρειάζεσαι. Είναι επίσης ο αριθμός που περιγράφει τον βαθμό του άγχους σου. Ας πούμε, λοιπόν, ότι χρειάζεσαι 10.000 ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών. Δεν τα έχεις. Αργότερα, όμως, βρίσκεις, από θαύμα, ένα τμήμα τους. Το άγχος σου μειώνεται ποσοτικά. Το βλέπεις και ελπίζεις. Αλλιώς βλέπεις τον κόσμο με άγχος 8.300 βαθμών και αλλιώς με άγχος 10.000 βαθμών.

Να σας πω την αλήθεια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Το πρόβλημά μου είναι πρωτίστως αισθητικό και πολιτισμικό. Χάνουμε στροφές από τον κόσμο που γυρίζει ή, ακόμα χειρότερα, τις παίρνουμε ανάποδα. Όλη την εβδομάδα διάβαζα στα ξένα σάιτ για το πείραμα που έδειξε ότι τα νετρίνα κινούνται πιο γρήγορα από το φως. Αν επαληθευτεί πολλές φορές, θα ανατρέψει ολόκληρη τη Φυσική όπως τη γνωρίζουμε. Θα αναθεωρηθεί ο Αϊνστάιν, και μόνο το ελληνικό Μνημόνιο θα παραμείνει χωρίς αναθεώρηση. Ξέρετε τι σημαίνει να υπάρχουν σωματίδια που κινούνται πιο γρήγορα από το φως; Σημαίνει ότι, υπό συνθήκες, το αποτέλεσμα θα προηγείται της αιτίας που το προκάλεσε. Κατά μία εκδοχή συμβαίνει και τώρα στην τσέπη σου: Πρώτα πληρώνεις και μετά μαθαίνεις για ποιο λόγο έγινε αυτό.

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από όσο ξέραμε. Σε έναν πλανήτη που γυρίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα και είναι έτοιμος να μας ξεράσει. Αυτή η μιζέρια, αυτή η στάση μας απέναντι στα πράγματα, είναι ο παράγοντας που γυρίζει τη χώρα πίσω. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των ανοιχτών συνόρων και οριζόντων, εμείς επιλέγουμε την εσωστρέφεια, σαν ένα σαλιγκάρι που θέλει να πεθάνει από ασφυξία μέσα στο κέλυφός του. Και το χειρότερο είναι πως όλα αυτά παρουσιάζονται ως μία λυτρωτική λύση. Φαντάζεσαι να μπει ο Φαήλος με τον Χρύσανθο στο Μαξίμου; Αν δεν έχεις μουστάκι, θα παίρνεις κλήση. Επιστροφή στις παραδόσεις, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και Ελληνισμός. 

Φοβάμαι. Δείτε, ας πούμε, παρεμβάσεις στο κυβερνητικό έργο τις τελευταίες μέρες. Ο υφυπουργός Παιδείας έβαλε προτεραιότητα να ξανακάνει υποχρεωτικό μάθημα τα θρησκευτικά, ο Άδωνις παρανομεί με το πολυτονικό και γύρω από τη βαρβατίλα του Σαμαρά αρχίζουν να πέφτουν τάλιρα και δεκάρικα. Δραχμή, θρησκεία και όση οικογένεια μας μείνει. Μια χαρά.

Και όμως, ρε σεις, κανένας δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Τον υπολογίζουν είτε με τα μηδενικά στα ποσά είτε με τα καντάρια της εθνικής αξιοπρέπειας. Κανένας σας δεν παίρνει στα σοβαρά τον κίνδυνο η χώρα να πορευτεί σε μια βαλκανική μιζέρια που διεθνώς θα προκαλεί αποστροφή, αλλά εδώ θα εκλαμβάνεται ως εθνική υπερηφάνεια. Οι περισσότεροι από σας αρνούνται να δουν την απειλή για τις επόμενες γενιές, που δεν είναι ο αφελληνισμός, όπως τον αντιλαμβάνεστε, αλλά η επιστροφή στη φουστανέλα, στο τσαρούχι και στην ελληνική λεβεντιά, που ούτε κοκορέτσι δεν θα έχει να ψήσει. Ξέρω, θα μου πείτε για τον «κοσμάκη» και το δικαίωμα της πλειοψηφίας να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα βαδίσει στην ιστορία.  

Δεν διαφωνώ. Απλώς, πείτε το εγκαίρως, ώστε όσοι διαφωνούμε να τα μαζέψουμε και να φύγουμε εγκαίρως από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: