"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Ο Μεντβέντεφ απειλεί με πυραύλους εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την τοποθέτηση της αντιπυραυλικής τους ασπίδας στην Ευρώπη

Του Aχιλλεα Πατσουκα

Την πυγμή, που επί τέσσερα έτη έκρυβε, αποφάσισε να αναδείξει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δέκα μόλις ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Με αφορμή τη δυστοκία στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης γύρω από το ζήτημα της ανάπτυξης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε πως η χώρα του θα αναπτύξει πυραύλους Ισκαντέρ στον θύλακα του Καλίνινγκραντ καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία πλησίον της Γηραιάς Ηπείρου, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τοποθέτηση της αντιπυραυλικής τους ασπίδας στην Ευρώπη χωρίς καμία διάθεση από την πλευρά τους για υποχώρηση.

Σε αυστηρό τόνο ο Ρώσος πρόεδρος έκανε πιο σαφείς τις προθέσεις του Κρεμλίνου ύστερα από την ανάληψη των ηνίων της χώρας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξηγώντας πως αν οι διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας-ΝΑΤΟ δεν ευοδωθούν, τότε η χώρα του θα αναπτύξει στις νότιες και στις δυτικές της περιοχές σύγχρονα επιθετικά συστήματα ικανά να εγγυηθούν την καταστροφή των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν περιόρισε τις απειλές του «μόνο» με την ενδεχόμενη ανάπτυξη ρωσικών επιθετικών πυραύλων, αλλά διεμήνυσε πως η Ρωσία θα αποχωρήσει και από τη Συνθήκη START II, η οποία προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Υστερα από τρία έτη κατά τα οποία οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις κύλησαν σε συνθήκες νηνεμίας, με ενδιαφέρον αναμένεται πώς αυτές θα εξελιχθούν ύστερα από την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν τον προσεχή Μάιο στο Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, μία μόλις εβδομάδα ύστερα από την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον οποίον κατηγόρησε πως φούσκωσε τα μυαλά των Σοβιετικών πολιτών υποσχόμενος πως οι ζωές τους θα γίνουν όμοιες με των Λονδρέζων και των Παριζιάνων και αντί για αυτό η Ρωσία γνώρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ύστερα από εκείνη του 1917, ήλθε η απάντηση από τον «Γκόρμπι». Με συνέντευξή του στη Wall Street Journal, κάλεσε τους Ρώσους να καταψηφίσουν την Ενιαία Ρωσία καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένο αυταρχισμό.

Η απάντηση ήλθε άμεσα από τον Σεργκέι Νεβέροφ. Ο γραμματέας του συμβουλίου της Ενιαίας Ρωσίας δήλωσε πως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ λησμόνησε τις ημέρες του στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, όταν το κόμμα του λάμβανε το 99% των ψήφων. Οσο για τον «αυταρχισμό» για τον οποίον κατηγόρησε τον Πούτιν; Σύμφωνα με το στέλεχος της Ενιαίας Ρωσίας, όλοι θυμούνται τις εντολές που έδωσε ο Γκορμπατσόφ, με τις οποίες πνίγηκαν στο αίμα διαδηλώσεις στη Γεωργία και στις χώρες της Βαλτικής.

Μακριά από την παρελθοντολογία, στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, χιλιάδες πιστών από όλες τις περιοχές της Ρωσίας συνεχίζουν να περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και χθες το απόγευμα 270.000 πιστοί είχαν προσκυνήσει το ιερό κειμήλιο στη Μόσχα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: