"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Επιμένει ο Γκρούεφσκι στη λύση της διπλής ονομασίας

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Στη λογική της λύσης της διπλής ονομασίας φαίνεται ότι επιμένουν τα Σκόπια, καθώς μία εβδομάδα πριν από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ ο Ν. Γκρούεφσκι ζητεί από την Ελλάδα να επιτρέψει την ευρωπαϊκή πορεία της έστω με την προσωρινή ονομασία.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Λ. Παπαδήμο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου, καλεί τον Ελληνα ομόλογό του να επιτρέψει η Ελλάδα τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ και τη συνέχιση παράλληλα της διαδικασίας των συνομιλιών για την αναζήτηση οριστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η πρόταση αυτή, που αποτελεί παραλλαγή των αμερικανικών "ιδεών" του 2008 για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως "FYROM", οδηγεί τελικά στη λύση της διπλής ονομασίας, καθώς η ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα παραμένει στο εσωτερικό, σε διμερείς σχέσεις και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα βέτο, με την προσωρινή ονομασία να συντηρείται στις υπόλοιπες διεθνείς χρήσεις. Η επιστολή του κ. Γκρούεφσκι διανθίζεται με αναφορές στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, στην ελληνική πρόταση για την "ατζέντα 2014" και με ισχυρισμούς ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Καθώς την ερχόμενη Δευτέρα το Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, τα Σκόπια επιχειρούν να δημιουργήσουν το έδαφος για να εκμεταλλευτούν πολιτικά την απόφαση αυτή. Οπως σημειώνουν, όμως, καλά ενημερωμένες πηγές ακόμη και στην περίπτωση που το Δικαστήριο αποδεχτεί ότι υπήρξε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το Δικαστήριο δύσκολα θα επιβάλλει σε ανεξάρτητο κράτος πολιτικού περιεχομένου αποφάσεις και επιλογές.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: