ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: To κρατικό μονοπώλιο της ξεφτίλας που λέγεται ΔΕΗ κάνει πάσα τις ζημιές στον καταναλωτή
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Ζημιογόνο μονοπώλιο έγινε η ΔΕΗ στο τρίτο τρίμηνο του 2011, εμφανίζοντας ζημιές άνω των 27 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την κατάτμησή της και πώληση μονάδων με το κομμάτι και ετοιμάζεται να εγκρίνει διψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Είναι η πρώτη φορά μετά το 2008, που η ΔΕΗ «μπαίνει μέσα» από τις δραστηριότητές της, μια εξέλιξη που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του κόστους των καυσίμων, κυρίως λόγω των πρόσθετων φόρων (μαζούτ, φυσικό αέριο), στην άνοδο των τιμών της ενέργειας που αγοράζει από το εξωτερικό και τους ιδιώτες παραγωγούς, στη συνεχιζόμενη απώλεια μεριδίου αγοράς στη λιανική προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που καταγράφεται λόγω της ύφεσης.
Σε επίπεδο 9μήνου τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης υπέστησαν καθίζηση. Υποχώρησαν κατά 82,5% και διαμορφώθηκαν σε μόλις 90,8 εκατ. ευρώ, έναντι 520,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Παρά τη μείωση της μισθοδοσίας κατά 119 εκατ. ευρώ, τα οφέλη εξανεμίστηκαν από τις αυξημένες κατά 50% δαπάνες για αγορά ενέργειας που έφτασε συνολικά τα 751,5 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 303,7 εκατ. ευρώ (+21,8), κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών για αγορές ενέργειας και εισαγωγές (+251 εκατ. ευρώ), της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ (40,5 εκατ. ευρώ) και της αύξησης της δαπάνης για μαζούτ (42,2 εκατ. ευρώ).
Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 5,9% στα 4,203 δισ. ευρώ, με τις συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνονται κατά 5,4% σε 37.414 γιγαβατώρες και τα αντίστοιχα έσοδα κατά 6,6% σε 3,76 δισ. ευρώ.
Στον τομέα της παραγωγής οι μονάδες της ΔΕΗ και οι εισαγωγές που πραγματοποίησε κάλυψαν το 70,6% της συνολικής ζήτησης, εξέλιξη που δείχνει ότι η απελευθέρωση της αγοράς υπέρ των ιδιωτών παραγωγών έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 77,8%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη η μείωση της παραγωγής αντιστοιχεί σε 3.573 GWh.
Τα σπασμένα από τις ζημιές της ΔΕΗ θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές και κυρίως τα νοικοκυριά με τις μικρότερες καταναλώσεις, καθώς δεν είναι μόνο οι επικείμενες αυξήσεις 13-15% που θα έρθουν από την Πρωτοχρονιά. Η διοίκηση της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης της χώρας αντιμετωπίζει ως «ευκαιρία» τα αρνητικά αποτελέσματα για να πιέσει την κυβέρνηση ώστε ενόψει της ιδιωτικοποίησης η ΔΕΗ να μπορεί να μετακυλίει ανά πάσα στιγμή στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος παραγωγής.
«Εχουμε επικοινωνήσει τόσο προς τη ΡΑΕ όσο και προς το αρμόδιο υπουργείο την ανάγκη για άμεση μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες αδυναμίες», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, αναφερόμενος στο αίτημα για σύνδεση των τιμολογίων χονδρικής με τα τιμολόγια λιανικής.
Επιπλέον, η διοίκηση της επιχείρησης προανήγγειλε επαναξιολόγηση ή και ακύρωση επενδυτικών προγραμμάτων με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο τον Δεκέμβριο, παραδεχόμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι θα παραχωρήσει έδαφος σε ιδιωτικά κεφάλαια, με δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κέφάλαια για να καλύψουν τις επενδύσεις σε νέες μονάδες κ.ά.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΕΗ,
ΔΕΚΟ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου