ΤΟΥΡΚΙΑ: Προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα στο θέμα της Συρίας
ΑΓΚΥΡΑ. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τις επόμενές της κινήσεις στο μέτωπο της συριακής εξέγερσης αφήνει η Τουρκία, μολονότι τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης αντίστοιχης μ’ εκείνη στη Λιβύη.
«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα απαιτηθεί ποτέ μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Αν, ωστόσο, η καταπίεση του συριακού λαού συνεχιστεί, τότε η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο», συνέχισε ο ίδιος. Ο κ. Νταβούτογλου, μάλιστα, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στο βόρεια τμήμα της Συρίας. «Αν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες αρχίσουν να κατευθύνονται είτε προς τα σύνορά μας είτε προς αυτά του Λιβάνου και του Ιράκ, τότε η διεθνής κοινότητα θα υποχρεωθεί σε συγκεκριμένα βήματα, με τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Υπενθυμίζεται ότι η Συρία είχε δημιουργήσει μια παρόμοια ζώνη στο βόρειο Ιράκ το 1991.
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, πάντως, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν τα τελεσίγραφα προς τους Σύρους». Ο κ. Λαβρόφ τάχθηκε, επίσης, κατά της επιβολής εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς το καθεστώς Ασαντ, υπογραμμίζοντας ότι οι μνήμες από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο είναι νωπές. «Είδαμε τι συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης, όταν το εμπάργκο τέθηκε σε ισχύ μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας την ώρα που οι αντάρτες εξοπλίζονταν από τη Γαλλία και το Κατάρ», συνέχισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε, τέλος, ότι ο εθνικός διάλογος αποτελεί μονόδρομο για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, εξέφρασε δε την άποψη ότι για την αιματοχυσία των τελευταίων μηνών δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι «εξεγερθέντες».
Με χθεσινή ανακοίνωση, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑR-TASS ανέφερε ότι το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουτζνέτσοφ» θα πλεύσει πριν από τα τέλη του έτους προς το λιμάνι της Ταρσού, συνοδευόμενο από ένα υποβρύχιο νέας γενιάς, ένα αντιτορπιλικό και άγνωστο ακόμα αριθμό φρεγατών. «Το ταξίδι στη Συρία είχε προγραμματιστεί προ πολλών εβδομάδων και δεν σχετίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα», δήλωσε στο ΙΤΑR-TASS ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ Νικολάι Μακάροφ αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχει προγραμματιστεί «σειρά ασκήσεων» στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ, αναμένεται να μεταβεί αύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδο του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC). Την είδηση επιβεβαίωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ανώτατο στέλεχος του οργανισμού, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στόχος της συνόδου είναι να «βρεθεί λύση στο συριακό ζήτημα». Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει κατ’ αρχάς επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα ανώτατα στελέχη του συριακού καθεστώτος και ως εκ τούτου μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμενε αμφίβολο αν οι σαουδαραβικές αρχές θα επέτρεπαν την είσοδο του κ. Μουαλέμ στην Τζέντα. Ωστόσο ο κατάλογος με τα ονόματα των Σύρων αξιωματούχων για τους οποίους ισχύουν οι κυρώσεις θα καταρτιστεί την επόμενη εβδομάδα. Στη σύνοδο του OIC θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΣΥΡΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου