"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΚ: Eξετάζει κυρώσεις εις βάρος της Exxon Mobil

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αντιμέτωπη με αυστηρές κυρώσεις από το ιρακινό κράτος βρίσκεται η αμερικανική πετρελαϊκή Exxon Mobil, που υπέγραψε συμφωνία με την ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την έγκριση της Βαγδάτης ή την «ευχή» της Ουάσιγκτον.

Η Exxon κινδυνεύει τώρα να μην εξασφαλίσει επικερδές συμβόλαιο εκμετάλλευσης γιγάντιων αποθεμάτων στο νότιο Ιράκ, μετά την υπογραφή έξι συμφωνιών με τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, που ερίζουν με την κυβέρνηση της Βαγδάτης για την κυριότητα των δικών τους -επίσης τεράστιων- πετρελαϊκών αποθεμάτων

«Η ιρακινή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, για τις οποίες θα ενημερώσει πρώτα την εταιρεία, προτού προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις», δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για Ενεργειακά Θέματα, Χουσεΐν αλ Σαριστανί. Η Βαγδάτη έχει τονίσει ότι κάθε συμφωνία με την Τοπική Κουρδική Κυβέρνηση (KRG) είναι παράνομη, ενώ η Exxon γίνεται η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία που «δοκιμάζει τα νερά».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει την Exxon και άλλες εταιρείες για τον κίνδυνο σύναψης συμφωνιών στο Ιράκ χωρίς έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης. «Είχαμε συζητήσεις με την Exxon, όπως και με όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες, και τους συστήσαμε να περιμένουν μέχρι την ψήφιση νομοθεσίας από το ιρακινό Κοινοβούλιο, που θα διέπει τα ενεργειακά συμβόλαια», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Βικτόρια Νούλαντ.

Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, όμως, που κυριαρχείται από το αραβικό στοιχείο, αποφεύγει να νομοθετήσει πάνω στο ευαίσθητο θέμα της κυριότητας των πετρελαίων τού κατά πλειοψηφία κουρδικού βόρειου Ιράκ. Το επιθυμητό νομοθέτημα θα έπρεπε να ρυθμίζει το ζήτημα της κυριότητας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και να ορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κέρδη θα κατανέμονται μεταξύ των πλευρών.

Μέχρι χθες το βράδυ, η Exxon απέφευγε να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα, με τη συμφωνία να μοιάζει ότι αποτελεί προϊόν εσφαλμένου υπολογισμού των πολιτικών κινδύνων που χαρακτηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράκ.

Το διακύβευμα, όμως, είναι σημαντικότερο για τη Βαγδάτη, παρά για την Exxon, που είναι άλλωστε η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Αν το Κουρδιστάν πετύχει αυτόνομες πετρελαϊκές συμφωνίες με πολυεθνικές, τότε κι άλλες ιρακινές περιοχές, όπως η Βασόρα στον Νότο της χώρας, μπορεί να επιδιώξουν ανάλογη ειδική μεταχείριση.

«Ισως η Exxon ποντάρει μακροπρόθεσμα. Ο Σαριστανί είναι από τα πιο ακραία μέλη του υπουργικού συμβουλίου και μπορεί η Exxon να υπολογίζει ότι δεν θα παραμείνει καιρό στο πόστο αυτό. Στο μεταξύ, η εταιρεία έχει πετύχει να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων στο Ιράκ. Αν αυτό είναι καλό ή όχι, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη για να το πούμε με βεβαιότητα», λέει στέλεχος ενεργειακής πολυεθνικής, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: