"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Σε κατάσταση κυβερνοπολιορκίαςαπό Κινέζους χάκερς

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Σε ανησυχητικό επίπεδο έχουν φτάσει οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των τραπεζών στη Βρετανία, δηλώνει στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, τη στιγμή που η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Symantec Corp αποκαλύπτει επιθέσεις σε 48 ισχυρές διεθνείς εταιρείες, «δείχνοντας» χάκερ από την Κίνα.

Για «ευρείας κλίμακας επίθεση» με στόχο το Φόρεϊν Οφις και άλλα υπουργεία, που απετράπη το καλοκαίρι, μίλησε ο Ιαν Λόμπχαμ, διευθυντής της κυβερνητικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον τομέα της Επικοινωνίας (GCHQ), σε συνέντευξή του στους «Times», ενώ στο Λονδίνο πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για την κυβερνοασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Λόμπχαμ, οι επιθέσεις απειλούν τα «οικονομικά συμφέροντα» της Βρετανίας και στόχος τους ήταν ευαίσθητα δεδομένα του αμυντικού και του τομέα τεχνολογίας. «Το κυβερνοέγκλημα ανθεί» δήλωσε ο επικεφαλής της GCHQ, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διαλεύκανση υπόθεσης οικονομικού εγκλήματος διαπιστώθηκε από την υπηρεσία του ότι τα στοιχεία πιστωτικών καρτών Βρετανών πωλούνται στο δίκτυο για 70 πένες (περίπου 0,80 ευρώ).

«Συντονισμό» της δράσης κυβέρνησης και εταιρειών για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον, ανακοινώνοντας ότι η Βρετανία θα επενδύσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια 650 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ) στην πρόληψη ανάλογων επιθέσεων.

«Οι χώρες που δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής των τραπεζών τους, της πνευματικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεών τους, θα βρεθούν στο μέλλον σε πολύ δύσκολη θέση», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ζητώντας «συντονισμό» στη δράση κυβέρνησης και εταιρειών κατά του κυβερνοεγκλήματος.

Σε παράλληλες εξελίξεις, με έκθεσή της που μόλις δημοσιοποιήθηκε, η Symantec Corp υποστηρίζει ότι 48 ισχυρές εταιρείες του δείκτη Fortune 100 στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία αλλά και το Μπανγκλαντές βρέθηκαν στο στόχαστρο βιομηχανικής κατασκοπίας από τον Ιούλιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η συντονισμένη επίθεση «κέρδισε» την κωδική ονομασία Nitro, καθώς ανάμεσα στις εταιρείες-στόχους ήταν και 29 εταιρείες χημικών, αρκετές από τις οποίες κατασκευάζουν υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων. Το λογισμικό που υπονόμευσε τα συστήματα των 48 εταιρειών ονομάζεται Poison Ivy και διοχετεύθηκε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που φέρονταν να προέρχονται από έγκυρες εταιρείες, κυρίως για αναβάθμιση λογισμικού ασφάλειας. Οι ερευνητές της Symantec Corp υποστηρίζουν ότι εντοπίζουν τη βάση των επιθέσεων στην επαρχία Χεμπέι στη βόρεια Κίνα.

Μπορεί το Πεκίνο κατ' επανάληψη να διαψεύδει κρατική εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες ανυπόστατες, προσφάτως όμως παραδέχτηκε επισήμως την ύπαρξη του «Μπλε Στρατού» -ειδικής κινεζικής ομάδας χάκερ- διαβεβαιώντας ότι η αποστολή του είναι «καθαρά η κυβερνοάμυνα».

(Πηγές: Ass. Press, Reuters, The Times, www.dailymail.co.uk, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: