"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ευρωπαϊκή Ενωση ή μήπως κοινοπολιτεία των ισχυρών;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
Αρχιτέκτονα, βιομηχανικού σχεδιαστή

Τις μέρες αυτές η πατρίδα μας περνάει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων χρόνων. Ζούμε στη δίνη ενός πρωτοφανούς, στην κυριολεξία, οικονομικού πολέμου, στον οποίο έχουμε εμπλακεί εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης και φυσικά της ιδιοτελούς συμπεριφοράς πολλών στελεχών των κυβερνήσεων που πέρασαν από τη χώρα μας τις τελευταίες 10ετίες.

Η χώρα μας, υπερδανεισμένη με χρήματα που κατασπαταλήθηκαν σε «μεγάλα έργα», σε φαραωνικές άχρηστες κατασκευές των Ολυμπιακών του 2004, σε μίζες για αγορές προβληματικών οπλικών συστημάτων, σε οικονομικά σκάνδαλα που έκαναν πλούσιους επίορκους πολιτικούς και πολλούς γνωστούς- άγνωστους «κυρίους» της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Και τώρα, το λογαριασμό καλείται να πληρώσει ο φτωχός λαός, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.  

Οι αγαπητοί μας εταίροι, ακολουθώντας την οικονομική πολιτική των «αγορών», αφού με πολλή ευχέρεια και άνεση περισσή σκόρπισαν εδώ κι εκεί μίζες και δάνεια, ξεκίνησαν μια νέα εκδοχή πολέμου κατά των αδύναμων λαών. Τα υψηλά σπρεντ από τη μια και ο μονόδρομος του ΔΝΤ από την άλλη είναι τα σύγχρονα υπερόπλα που σκορπούν -σαν άλλοι πύραυλοι «σκουντ»και «πάτριοτ»- το σοκ, το δέος και την οικονομική καταστροφή. Κάνουν μ' άλλα λόγια τους οικονομικά ανοχύρωτους και αδύναμους λαούς υποτελείς με τη μακροχρόνια οικονομική εξάρτηση. Ο οικονομικά εξαρτημένος λαός χάνει σιγά σιγά αλλά σταθερά την αυτονομία του, την ανεξαρτησία του, χάνει την περιουσία του, ακόμη και αυτά τα εδάφη του. Τελικά, η υπερδανεισμένη χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις παρά τις φοβερές θυσίες του λαού της και γίνεται ουσιαστικά αποικία εκείνων που τη δανείζουν.

Η Ελλάδα και στη συνέχεια η μία μετά την άλλη όλες οι οικονομικά αδύναμες χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν να μετατραπούν από ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αποικίες των ισχυρών κρατών της Ευρώπης. Υποτελείς στη μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία των ισχυρών οικονομικά λαών. Και όλη αυτή η διαδικασία υποταγής δεν γίνεται με τη χρήση συμβατικών οπλικών συστημάτων αλλά με τα όπλα της οικονομικής εξάρτησης. 

Η ιστορία του ελληνικού λαού είναι συνυφασμένη με τους ηρωικούς αγώνες ενάντια σε κατακτητές. Από το ΟΧΙ του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες μέχρι το ΟΧΙ του 1940, που είπαμε στους φασίστες. Σήμερα ήρθε πάλι εκείνη η στιγμή που πρέπει να επιστρατευτούμε όλοι οι δημιουργικοί και άξιοι πατριώτες, να συνεργαστούμε και ενωμένοι με όλους τους άξιους, τους δημιουργικούς και τους πατριώτες των άλλων αδύναμων λαών της Ευρώπης να επικαλεστούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που μας υποσχέθηκαν όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε ξανά ΟΧΙ στα ύπουλα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ισχυρών. Μπήκαμε στην Ευρώπη σαν ισότιμα μέλη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε αποικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: