"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Πόλεμος στη σύνοδο για το κλίμα - Εχουν επιστρατευτεί μέχρι και χάκερς!

Πόλωση επικρατεί στις σχέσεις των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών με αφορμή τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινάει τη Δευτέρα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής!

Συγκεκριμένα, όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε προσπάθεια να υπονομευτεί η υπογραφή κάποιας δεσμευτικής συνθήκης για το κλίμα με υποκλοπές (χάκινγκ) μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αντάλλασσαν επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να καταπολεμηθεί με δραστικά μέτρα. 

Επιπλέον, λάδι στη φωτιά έριξαν οι αποκαλύψεις ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία πρωτοστατούν στο μπλοκ των ανεπτυγμένων χωρών που δεν θέλουν να υπάρξει υπογραφή κάποιας συνθήκης στο Ντέμπαν και προωθούν την αναβολή της σύναψης συμφωνίας το νωρίτερο μέχρι το 2012.

Από την άλλη, οι αναπτυσσόμενες χώρες που κινδυνεύουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι οποίες ήδη έχουν πληγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (πλημμύρες, ξηρασία, ασθένειες) διεκδικούν το αυτονόητο και σύμφωνα με δημοσιεύματα οργανώνουν την κατάληψη των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή! 

Σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν", ανώνυμος αξιωματούχος αναπτυσσόμενης χώρας ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι "το κίνημα "Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ" και το κίνημα "Καταλάβετε τις διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή" αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Είναι πράγματα που πρέπει να κάνουμε εάν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα".

Σε αυτό το πλαίσιο, κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα, Φιγέρες, ο οποίος έκανε έκκληση στις αναπτυσσόμενες χώρες να μην αποχωρήσουν από τη σύνοδο μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: