"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Η Κίνα 3η διαστημική υπερδύναμη με εντυπωσιακό άλμα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστορική δοκιμή που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή το 2020 του πρώτου επανδρωμένου κινεζικού διαστημικού σταθμού αποτελεί η προχθεσινή επιτυχής πρόσδεση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Σενζού 8 με την υπομονάδα- εργαστήριο Τιανγκόνγκ 1, που είχε εκτοξευτεί περίπου έναν μήνα νωρίτερα. Η πρόσδεση των δύο σκαφών έγινε σε ύψος 350 χιλιομέτρων πάνω από την Κίνα με αυτόματο τρόπο, αλλά υπό τη στενή παρακολούθηση των ανθρώπων του Κέντρου Αεροδιαστημικών Πτήσεων στο Πεκίνο.

Το "παρών" έδωσε και ο ίδιος ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, με συνοδεία κι άλλων επισήμων, αφού η αποστολή αυτή θεωρείται υψίστης σημασίας για την κινεζική ηγεσία και τις φιλοδοξίες της για την κατάκτηση του Διαστήματος. Ακριβώς αυτές τις φιλοδοξίες περιέγραψε με τις δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Προγράμματος Μηχανικής Επανδρωμένων Αποστολών, Γου Πινγκ, λέγοντας: "Πιστεύουμε ότι με αυτή την επιτυχία και την κατάκτηση των τεχνικών της πρόσδεσης στο Διάστημα πετύχαμε μια ουσιαστική και ιστορική εξέλιξη για τη χώρα μας και κάναμε ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα μπροστά".

Οπως έγινε γνωστό, τα δύο σκάφη θα μείνουν μαζί σε τροχιά για τις επόμενες 12 ημέρες, οπότε και θα χωριστούν μόνο και μόνο για να προσδεθούν και πάλι για δύο ημέρες, οπότε η κάψουλα Σενζού 8 θα αφήσει οριστικά το Τιανγκόνγκ 1 για να επιστρέψει με αλεξίπτωτο στη Γη, παίρνοντας μαζί της ευαίσθητα πειραματικά δεδομένα από το εργαστήριο της υπομονάδας. Το Σενζού 8 μετέφερε στο Τιανκγόνγκ 1 το Simbox, ένα κουτί πειραμάτων με σκουλήκια, ψάρια, φυτά και ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, το οποίο είχε φτιάξει το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος (DLR).

Η υπομονάδα Τιανγκόνγκ 1 είναι ένα από τα εξαρτήματα που θα έχει ο διαστημικός σταθμός που η Κίνα σχεδιάζει να έχει ετοιμάσει μέχρι το 2020. Ο σταθμός αυτός θα είναι σαφώς μικρότερος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με βάρος μόλις 60 τόνων, και σύμφωνα με τα σχέδια του Πεκίνου θα μείνει σε τροχιά μέχρι το 2028. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Κίνας είναι η εκτόξευση του Γινγκχούο 1, που την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει για τον Αρη.

Υπερδύναμη
Με τη δοκιμή αυτή η Κίνα παρακάμπτει τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του Πεκίνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και αποδεικνύει ότι μετατρέπεται με τον δικό της ρυθμό στην τρίτη υπερδύναμη του Διαστήματος, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν στην Κίνα να συμμετάσχει στον ISS με το σκεπτικό ότι το διαστημικό της πρόγραμμα είναι στενά συνδεδεμένο με τον στρατό της χώρας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: