"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΤΕΧOΜΕΝΑ: Σχεδιάζουν έρευνες και οι Τουρκοκύπριοι

Της Δωρας Aντωνιου

Δικές τους έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προαναγγέλλουν οι Τουρκοκύπριοι. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, σε δηλώσεις του χθες τόνισε ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίσει τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Πριν απ’ όλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αντιστοιχία με τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα κάνει ανάλογα και ίσης αξίας βήματα. Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναστείλει τις δραστηριότητες για έρευνα, εξόρυξη φυσικού αερίου στα νότια της Κύπρου, η τουρκοκυπριακή πλευρά, κάνοντας και αυτή συμφωνίες, θα αρχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή». 

Ο κ. Οζερσάι επανέλαβε το επιχείρημα που προβάλλει η Αγκυρα, λέγοντας ότι η αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, στην οποία προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία, θα δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. «Το θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι θέμα κυριαρχίας», δήλωσε. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά, εάν δεν θέλει να τροφοδοτήσει κρίσεις, δεν πρέπει να ενεργεί έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα κάνουν κάτι. Μια πλευρά που υποθετικά κάνει αγώνα για να λύσει μια διαφωνία, τουλάχιστον δεν είναι φυσικό να θέλει να τη διατηρήσει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, έθεσε υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τις οποίες έχει υπογράψει η Λευκωσία με τις όμορες, διά θαλάσσης, χώρες, θέτοντας θέμα αναθεώρησής τους εάν επιλυθεί το Κυπριακό. 

«Ο υποθαλάσσιος πλούτος δεν θα εξαρτάται μόνο σε ένα από τα συνιστώντα κρατίδια και επιπλέον σε ένα νέο συνεταιρισμό οι συμφωνίες που έγιναν για τη θάλασσα πρέπει να εγκριθούν με ειδική πλειοψηφία σε επίπεδο ομοσπονδίας. Δηλαδή, χωρίς τη στήριξη και των δύο κοινοτήτων αλλά και των δύο συνιστώντων κρατιδίων, τέτοιου είδους συμφωνίες δεν δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο». 

Την ίδια στιγμή, η ευρωβουλευτής του ΔΗ. ΣΥ., Ελένη Θεοχάρους, έφερε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην υπόθεση του φυσικού αερίου, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επιστολή προς τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και Ενέργειας Γκάντερ Εντιγκερ, με την οποία καλεί την Ε. Ε. και την Επιτροπή να επέμβουν, προκειμένου να αποτραπεί η συνεχής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκαν τα χρονοδιαγράμματα έναρξης των γεωτρήσεων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: